Växjö

IT-jätte varslar 124 anställda på före detta Boss Media

6:02 min

IT-jätten HCL Technologies varslar 124 anställda i Växjö. Företaget tog över de anställda på Boss Media i Växjö i november och nu har 124 anställda varslats om uppsägning från och med den sista juli.

– Vi får inte säga någonting och jag har inga kommentarer, säger Malin Amsteus, vice ordförande i fackförbundet Unionen på företaget i Växjö.

Enligt en anställd på företaget är locket helt på. Stämningen är tryckt och folk är förbannade på arbetsgivaren. På mötet idag ska företagsledningen först lagt fram beskedet som ett förslag men när de fick en direkt fråga om varsel så backade de. Många tror också att det här var planen redan från början när HCL tog över, enligt den anställde.  

P4 Kronoberg har sökt ledningen för företaget utan resultat men Växjö kommuns näringslivschef Thomas Karlsson, som har haft ett möte med HCL:s ledning i Växjö, skriver såhär i en kommentar till P4 Kronoberg.

”Självklart är vi mycket förvånade över varslet och nedläggningsbeslutet. Det är knappt tre månader sedan HCL tog över verksamheten och då uttalade man tydligt sin ambition att fortsätta utveckla verksamheten i Växjö.  Informationen har varit mycket bristfällig.  Företagsledningen har inte haft någon dialog med kommunen eller gett oss någon förhandsinformation. Den har vi fått via egna kanaler. Först i eftermiddag fick vi till ett möte där vi träffade HCL:s ledning i Växjö med uppkoppling till huvudkontoret i Indien.”

Sakläget är att 124 anställda vid verksamheten i Växjö berörs. Beskedet är att uppsägningar kommer att ske fr.o.m 1 juli 2014. Beroende på uppsägningstider löper anställningarna ut därefter. En av orsakerna till beslutet uppges vara att företaget under senaste året tappat mycket nyckelkompetens som gått över till andra IT-företag i Växjöregionen. Antal anställda har också fortsatt att minska efter det att HCL tog över verksamheten i höstas. Det innebär i princip att man skulle bli tvingade att bygga upp stora delar av verksamheten från grunden och har då istället valt att göra detta i Indien, där man enligt HCL har ett annat kostnadsläge.

Vid dagens överläggningar signalerar ledningen att man kan tänka sig lösningar där man placerar ut en begränsas del av befintlig IT-personal hos sina kunder, eller genom andra interna lösningar inom koncernen (erbjudande om andra tjänster), troligen utanför Norden.

"Det finns som tur är en god arbetsmarknad i Växjöregionen för IT-personal. Många företag efterfrågar den kompetens som de f.d. BossMedia anställda har. Vi kommer att fortsätta dialogen med HCL. I ett internationellt stort företag med ett starkt varumärke och många stora kunder borde det finnas alternativa möjligheter." "

En intervju med Thomas Karlsson som sändes i vårt eftermiddagsprogram strax efter kl 15 hör du i ljudklippet här intill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista