1 av 2
Jarl Holmström, länspolismästare i Kronoberg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Karim Mitanda. Foto: Privat
Lessebo/Växjö/Uganda

Polisen försökte få hem Karim Mitanda samma dag som han utvisades

1:26 min

Det blir nu upp till polisens ansvarsnämnd, PAN, att ta ställning till om det ska bli några arbetsrättsliga konsekvenser för den polis som ansvarade för den felaktiga utvisningen av Karim Mitanda. Det säger länspolismästare Jarl Holmström som också berättar att polisen samma dag som de lämnat av Karim Mitanda i Uganda insett att man gjort ett misstag och försökte få tag på honom på plats för att ta hem honom igen.

– Det är väldigt tråkigt, såhär ska det inte bli men nu sitter vi i den här situationen och då är det väldigt viktigt att rättvisan har sin gång och att en polisman naturligtvis hanteras precis som alla andra i samhället.

Är den här polisen kvar i tjänst?

– Ja, det är han och han har samma arbetsuppgifter fortfarande. Vi har gjort en nogsam bedömning och kommit fram till att han är väldigt duktig och kompetent. Däremot har vi genomfört en särskild utbildningsinsats med de medarbetare som arbetar med den här typen av frågor.

Det blir nu upp till polisens ansvarsnämnd PAN att ta ställning till om det ska bli några arbetsrättsliga konsekvenser, alltså om han får jobba kvar eller inte, säger Jarl Holmström.

Han berättar också att polisen samma dag som de lämnat av Karim Mitanda i  Uganda insett att man gjort ett misstag och då försökte få tag på honom på plats - för att ta hem honom igen.

– Enligt de uppgifter jag har fått så gjorde man verkligen vad man kunde för att komma i kontakt med honom och hade som ambition att få med honom tillbaka till Sverige. Man nådde kontakt med en farbror men inte med personen i fråga.

Men hur fick polisen där nere på plats reda på att han inte skickats ut på rätt sätt?

– Enligt uppgift kontaktades man av Migrationsverket på telefon.

Samma dag som man skickat ner honom?

– Ja, efter verkställighet.

Hör mer om Karim Mitandas fall i det längre ljudklippet här intill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista