I Malmö har man börjar förebereda för årets premiär av Melodifestivalen. FOTO:Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter
Sverige

Melloyran närmar sig

1:32 min

Inne på Malmö Arena håller pusselbitarna på att sättas ihop, och det är lite nervöst nu när Mellon ska gästa den stad som var värd för självaste Eurovision i fjol.

Senare idag hör du en intervju med Sylvester Schlegel som tävlar i den första delfinalen! Hur tänker du följa Melodifestivalen? Kommentera gärna!

– Det här är ju första staden för Melodifestivalen 2014 och därför är det utmanande att se hur vi får ihop det. Vi har sett det virtuellt, vi har sett det i ritningar och pratat om det i månader, men nu får vi se hur det ser ut på riktigt, säger Axel Ekblad på Blixten & Co, som ansvarar för Melloturnéns scenbyggen.

Det ser ganska maffigt ut såhär två dagar innan. Man kan verkligen föreställa sig hur Yohio, Helena Paparizou och de andra tar plats på scenen. Snart kommer de 15 000 platserna på Malmö Arena fyllas.

– Stolarna står här, vi är redo att släppa in publik så att säga. Men i och med att det är en tv-sändning så har vi också många repetitioner som ska göras, säger Axel Ekblad.

Över 400 personer jobbar med Melloturnén. Förutom Malmö kommer Mellon besöka fem andra städer med långtradare lastade med cirka 200 ton utrustning. För att första deltävlingen ska bli så bra som möjligt så drar repetitionerna igång redan idag.

– Jag hoppas ju att publiken har fått blodad tand av Eurovision och tycker att det här är jättekul, säger Sofi Stridh på SVT, produktionsledare för tv-sändningen.

Visst är det lite speciellt att Mellon nu hamnar i Malmö efter Eurovision i fjol. Axel Ekblad tror att publiken är nyfikna på hur det blir i år, men påminner om att detta är nåt annat än flaggskeppet Eurovision:

– Det är det som är vår utmaning, att få känslan av att det är nånting annat vi gör. Vi ska inte göra nånting större än Eurovision, för det är inte målet, för nu ska vi göra en melodifestival, en riktigt bra melodifestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista