Lars-Olof Franzén. Foto: Åsa Welander/Sveriges Radio
Alvesta

Alvestapolitikern Franzén anklagas för mygel vid beslut om belysning

"Det här stämmer inte"
1:32 min

Alvestapolitikern Lars-Olof Franzén anklagas av en förvaltningschef i kommunen för att försöka mygla i samband med den omdebatterade, och numera infekterade, frågan om att återställa belysningen i motionspåret Spåningslanda. I ett mejl till kommunchefen berättar förvaltningschefen vad Lars-Olof Franzén ska ha sagt till honom. Men Franzen förnekar nu allt.

Här står alltså ord mot ord. En hög tjänsteman mot en hög politiker när det gäller anklagelser om eventuellt vänskapskorruption och att försöka fixa fram pengar på ett smidigt sätt till orienteringsklubben som under flera år kämpat för att få belysning till spåret igen.

Det lokala företaget som Lars-Olof Franzén enligt förvaltningschefen sagt att han skulle fixa lampor från ägs av en partikamrat till Franzén.

Kommunchefen såg så allvarligt på Ulf Arvidssons berättelse att hon valde att lämna över hela historien till kommunstyrelsens ordförande Mats Johnsson för att reda ut det.

Förvaltningschefen Ulf Arvidsson avstår från att kommentera och hänvisar till det han skrivit i sina mail.

Socialdemokraten Robert Olesen i Alvesta är mycket kritisk mot Franzéns agerande i samband med överenskommelsen om att rusta upp elljusspåret i Spånenområdet.

– Ren korruption, säger Robert Olesen och hänvisar då alltså till de diarieförda minnesanteckningar där det står att Lars-Olof Franzén själv avsåg att köpa in lampor från ett specifikt företag utan upphandling, ett företag där ägaren dessutom har kopplingar till Franzéns eget parti.

Olesen har skrivit en interpellation där han frågar Mats Johnsson vad han tänker göra åt det här. 

Björn Hultqvist, som äger det utpekade belysningsföretaget, är i ett mejl starkt kritisk till Robert Olesens uttalande. Han menar att Olesen sprider lögner och skriver att han bara lånat ut en lampa till partikollegan Franzén men att hans företag inte säljer stolpar eller vägbelysning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".