Skoleleverna ska resa till Gotland - men utan lärarna. Foto: Jan Collsiöö/TT
Lenhovda

Klasslärare säger nej till skolresa

1:22 min

I juni reser sjätteklassarna på Lenhovdaskolan på skolresa till Gotland som en sista kul grej innan högstadiet tar vid. Men klasslärarna som alltid brukar följa med på skolresorna har sagt nej - de tänker inte följa med. Det här har fått föräldrar att reagera. Men Ann Axelsson som är rektor på skolan förstår lärarnas beslut.

– De tycker inte att det ligger i deras uppdrag att sätta till den tiden. Och det är ju inget som jag kan beordra dem att göra för det är ju utanför skoltid och utanför deras arbetstid, säger Ann Axelsson.

Men det här är ju ändå en form av avslutning, är det inte lite konstigt att de inte vill följa med?

– Nej, jag respekterar det.

I flera år har eleverna på Lenhovdaskolan sparat till skolresan de ska göra nu i sexan innan de skiljs åt till sommaren. Men skolresan får de göra utan sina klasslärare då lärarna sagt nej till att följa med eftersom resan ligger utanför arbetstid.

En förälder som vi har pratat med säger att många föräldrar blev förvånade när de fick höra att lärarna inte ska med på skolresan. Det här är en stor grej för barnen och lärarna har ju alltid varit med förr. Lärarna känner ju alla barnen också, det gör inte vi, säger föräldern.

Ann Axelsson förstår att en del har reagerat på det här.

– Ja, jag kan väl förstå det eftersom det kanske varit en tradition, men samtidigt måste man ju ändå inse att lärarna har mycket arbetsuppgifter och det är inget man kan säga att de ska göra.

Tror du att detta är något som blir allt vanligare, att lärare inte följer med på klassresor så som de alltid har gjort?

– Av den diskussionen som har blivit bland personalen här kan jag förstå att det är fler som kommer att tänka så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista