Foto: Per Larsson/TT.

Bahnhof säger upp Lexbase som kund

Bahnhof: "Vi har inte förtreonde för Lexbase"
1:00 min

Internetleverantören Bahnhof stänger nu ner den kontroversiella sajten Lexbase, som listar svenskar som dömts för brott. Det bekräftar Bahnhofs kommunikatör Jon Jordås för Ekot.

– Yttrandefrihet och integritet är båda två starka kärnvärden för Bahnhof. Det som hänt med Lexbase är att de här principerna har krockat, eftersom det är vanliga människor som blir uthängda, säger Jon Jordås.

Varför har ni svängt i den här frågan?

– Vi har gjort en sammantagen bedömning, som har att göra med att vi inte har förtroende för att sköta sin sajt. 

– Domar är offentliga uppgifter och det här är en sajt som har utgivningsbevis, men vi har inte förtroende för dem, hur de har skött utgivarskapet och de har enligt egen utsago varit oförberedda för allt som skulle hända. Rent tekniskt uppfattar vi deras sajt som en ren säkerhetsrisk, säger Jon Jordås och betonar att det inte var ett lätt beslut.

I går stängde Bahnhof ner den kontroversiella sajten tillfälligt. Anledningen då var att hackare försökt komma över betalinformation.

Kommunikatören Jon Jordås sa då att det inte var några etiska dilemman som låg bakom stängningen. Så här sa han då:

– Bahnhof har som policy att så länge som vi följer svensk lag så stänger vi inga sajter. Däremot kan vi stänga sajter om det, som vår teknikavdelning sett nu, finns en omedelbar risk för skada på tredje part av den här typen.

Artikeln uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".