Ett av landets alla villaområden. Foto: Jessica Gow/TT
Kronoberg

Databas över dömda har läckt ut på nätet

1:46 min

I onsdags stängdes den kontroversiella hemsidan Lexbase där det gick att söka brottsdömda personer efter adress och ladda ned domarna. Men nu har sajtens databas läckt ut på nätet, och där finns över 100 000 dömda personer listade.

– Jag pratade med en kollega på jobbet, vi skrattade och sa att nu får man gå in och se vad grannen har hittat på. Jag gjorde ju det när jag kom hem, och då hittade jag mig själv. Mitt namn dök upp med en liten röd plutt och jag klickade på den röda plutten och där var en bild på mitt hus, berättar Magnus Erixon från Hamneda som står med på listan.

Orsaken till pricken hittar man sommaren 2008. Då blev Magnus Erixon fångad av en fartkamera. Han körde 96 kilometer i timmen på en 90-väg.

En sådan fortkörning ger i vanliga fall bara böter, ingen dom. Men Magnus Erixon valde att bestrida böterna, eftersom han hade använt sig av en farthållare som var inställd på rätt hastighet. Det innebar i förlängningen en dom från tingsrätten och det var så hans namn hamnade i Lexbase databas.

I onsdags stängdes sajten, men redan dagen efter hade databasen läckt ut på nätet och finns nu åter till allmän beskådan.

Datainspektionen har fått ta emot fler än 30 anmälningar och Henriette Wejdmark som är jurist där säger att hon aldrig varit med om något liknande.

– Vem som helst kan söka på dem. De känner sig körda på arbetsmarknaden. De kanske inte har berättat för släkten. Och vi har fått in klagomål på att de känner att det kanske inte finns någon vits med att leva längre, säger hon.

Magnus Erixon erkänner gärna att han körde för fort, det som oroar honom är att någon ska tro att han begått ett grövre brott. I den lista som nu har läckt står bara hans personuppgifter och målsnummer, så hans fortkörning klumpas ihop med alla andra typer av brott.

– Bor man då i en liten by som jag så kan tankarna sätta fart hos folk och de kan undra 'vad har han hittat på'?. Så det var otrevligt. Riktigt, riktigt otrevligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista