Nyhetsproducent Therese Gabrielsson listar varje vecka de lokala nyheter du inte bör ha missat. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Nyhetslistan

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Godkänt, koll eller impa - hur bra koll har du?

GODKÄND:

HCL Technology, kanske fortfarande mer känt som Boss media i Växjö, varslade i onsdags alla 124 anställda om uppsägning. Det är bara några månader sedan HCL tog över Boss medias verksamhet och varslet förvånade i alla fall kommunledningen, eftersom företaget då sagt att de skulle satsa på Växjö.

I samband med detta skulle jag också vilja skicka ut en efterlysning. Hallååå, var är ni, ni i ledningen i HCL? Vi har ringt och ringt men ingen svarar och tydligen får ingen annan, varken fack eller anställda, prata med media, tycker ni. Så, hör gärna av er till mig på 0470-726050! Tack.

KOLL:

Det här var veckan när den kontroversiella hemsidan Lexbase, där det gick att söka brottsdömda personer efter adress och ladda ned domarna, både öppnades och stängdes ner.

P4 Kronoberg fick flera samtal från folk som var med, och en bisarr historia är den om Magnus Erixon från Hamneda som hamnade i databasen efter att han kört sex kilometer i timmen för fort. Anledningen var att Magnus bestred boten, och att den därför till sist blev en dom. 

Sajten är nu nedsläckt, men trots det finns uppgifterna nu för evigt på nätet, eftersom sajtens databas läckt ut. Riktigt otrevligt, säger Magnus som oroas för att folk ska tro att han gjort nåt betydligt mer kriminellt än att köra lite för fort.

Och de allra flesta vi pratat med tycker att Lexbase är helt för jäkligt. Men likväl har nog många haft svårt att hålla fingrarna borta från tangentbordet...

IMPA:

I Alvesta kommun har belysning i ett elljusspår orsakat politisk kaos. Det här är en historia lite knepig att reda ut, men det är ju det som gör att den platsar så bra på IMPA-nivån. 

Vad det handlar om är att Alvestaalternativets Lars-Olof Franzén anklagas för att försöka mygla när det gäller att få till belysning i motionsspåret i Spåningslanda igen. Han ska enligt en förvaltningschef ha försökt att lite smidigt försöka fixa fram pengar, och ska även sagt att han kunde fixa lampor genom en partikamrats företag.

– Ren vänskapskorruption, menar socialdemokraten Robert Olesen.

– Det här har aldrig hänt, menar Franzén själv.

Kommunchefen ser i alla fall så allvarligt på det att hon beslutat att kommunstyrelsens ordförande Mats Johnsson nu ska reda ut det här. Och snälla, gör gärna det, för jag gissar att många är nyfikna på vad som egentligen hänt och vad som i så fall görs år det.

Kolla in några tidigare listor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista