Fastigheten Bolsvik som Naturskyddsföreningen ärvde
Växjö

Naturskyddsföreningen fick arv på flera miljoner av en privatperson

1:53 min

En strid om ett arv på flera miljoner kronor mellan Naturskyddsföreningen och släktingar avgjordes i Växjö tingsrätt. Släktingarna förlorade. Svenska Naturskyddsföreningen kammade hem hela arvspotten på mellan fem och sju miljoner kronor med hjälp av bortglömt testamente.

– Såklart blev vi glada när tingsrätten avgjorde tvisten till vår fördel, säger Jonas  Romson avdelningschef  på Svenska Naturskyddsföreningen i Stockholm.

Den här arvstvisten har sin början i att veterinären Folke Johnsson skrev sitt testamente 1965. Hans dåvarande hustru skulle enligt testamentet få sitta i orubbat bo efter hans död och Naturskyddsföreningen skulle sedan få ärva i stort sett alla hans tillgångar efter hustruns död.

Tolv år efter att testamentet skrevs tar paret ut skilsmässa. År 2010 dör Folke Johnsson och då hittar hans släktingar testamentet i hans bankfack. I dödsboet fanns två fastigheter - en fastighet i Falkenberg i Halland och en fastighet söder om Växjö i Kalvsvik. Fastigheterna beräknas vara värda mellan fem och sju miljoner kronor.

– Jag blev överraskad därför att det var ganska mycket pengar i sammanhanget. Vi brukar inte få gigantiska belopp men det här var rätt stort, säger Jonas Romson.

Var det då självklart att Naturskyddsföreningen skulle ärva? Nej, enligt släktingarna hade Folke Johnsson på ålderns höst glömt bort att han 1965 skrivit det här ett testamente och sagt till släktingarna att huset i Kalvsvik  med strandtomt vid Åsnen efter hans död skulle fungera som en samlingsplats för släkten.

– Vi släktingar tycker att vi kunde bevisa vad som var Folkes yttersta vilja.  Han hade sagt att vi skulle ärva honom, säger släktingen Cecilia Helldén.

Men i ett tvistemål i Växjö tingsrätt i juni 2013 avgjorde rätten arvstvisten till Naturskyddsföreningens fördel. Det fanns inga andra dokument med Folke Johnsson underskrift än testamentet från 1965.  

– Om han har skrivit att vi ska ärva från honom kan vi inte bara släppa det.  Det skulle inte vara bra för förtroendet för Naturskyddsföreningen, säger Jonas Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista