En norsk flagga fladdrar i grannlandet. Foto: TT
Kronoberg/Sverige/Norge

Allt fler vill jobba i Norge

1:46 min

Antalet som sökt ett norsk skattekort har ökat från 80 000 till 90 000 personer på två år och många ungdomar från Kronobergs län har sökt lyckan i grannlandet.

"Med tanke på löneläget i Norge så hade det nog varit ett klart alternativ om jag vore yngre." Freddy Håkansson på Google Plus

Allt fler unga flyr till Norge för att få jobb - är det på gott eller ont? Clas-Göran Carlsson (S) och Katarina Brännström (M) debatterar kl 16. Tyck till, du också!

Förra året ville ännu fler svenskar jobba i Norge än tidigare.

– Den största anledningen var väl faktiskt jobb. Jag hade två kompisar från Växjö som flyttat till Oslo som sa att här får man jobb direkt. Så då bara packade jag och min kompis våra saker och så drog vi, säger Madeleine Håkansson som lämnade Växjö för tre år sedan.

Det har länge varit populärt att jobba i Norge, men 2013 var något av ett rekordår. Enligt norska Skatteverkets preliminära siffror sökte 90 000 svenskar ett norsk skattekort vilket är 10 000 fler än 2011. Och Madeleine Håkansson har sett många av sina kompisar från Växjö hamna i Olso.

– Vi var tolv stycken tjejer från Växjö som mest, berättar hon.

Men allt var inte helt enkelt. Till en början fick de bo i sin bil, och Madeleine Håkanssons första jobb var på ett café i Oslo och det blev en ren katastrof.

– Jag har åkt dit på det värsta. Jag blev beskylld för att ha stulit från det här caféet på dagar som jag inte ens varit där. Och jag hade inget riktigt kontrakt så det rev de bara och sa att jag fick gå, säger hon.

Men till slut löste det sig. Efter en tid fick hon ett bra jobb på en elektronikkedja och tre år senare har hon fortfarande inte lust att flytta tillbaka till Sverige. Och hon tror att det finns två tydliga anledningar till att hon och andra ungdomar väljer Norge.

– Det är dåligt betalt i Sverige och det är väldigt svårt att få jobb, du måste nästan ha kontakter för att kunna få jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista