Lena Johannesson. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Oenig KD-stämma satte den politiska vilden Lena Johannesson på vallistorna

Eva Johnsson, KD:"Jag respekterar båda besluten"
1:26 min

Igår höll Kristdemokraterna i Kronoberg en nomineringsstämma där det skulle beslutas om det kontroversiella förslaget att sätta den politiska vilden Lena Johannesson på riksdags- och landstingslistan. Och nu står det klart att Lena Johannessons namn kommer att finnas med på valsedlarna i höst.

Innan har fyra kristdemokrater hoppat av sina nominerigar när Lena Johannesson kom på tal, två av dem har även lämnat politiken.

Men gårdagens nomineringsstämma var inte eniga i sitt beslut berättar Eva Johnsson, kristdemokraternas distriktsordförande.

– Det fanns ombud från Växjö som reserverade sig mot Lena Johannessons namn på listan, säger hon.

En del tongivande politiker har ju hoppat av. Rene Jaramillo, Therese Viding Jaramillo, Eduardo Rossel och Lars Melin har ju hoppat av sina nomineringar på grund av att ni valt att satsa på Johannesson, är det värt att tre politiker, en del tongivande hoppar av? 

– Jag respekterar deras val och jag har också lika stor respekt för stämmans demokratiska beslut. Jag betraktar mig som demokrat och då måste jag ha respekt för båda besluten, säger Eva Johnsson (KD).

Vad tror du Lena Johannesson kan tillföra i politiken efter det här beslutet?

– Vi får utgår från att Lena Johannesson bidrar med lika mycket som alla andra som finns på listan, för att bedriva en Kristdemokratisk politik efter egen bästa förmåga. Det lär tiden fram till valet utvisa, säger Eva Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".