1 av 2
Joel Blomvik, en av få män inom förskolan. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Christina Sjödahl, förälder med barn i förskolan i Uppvidinge. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
Uppvidige

Fortfarande få män i förskolan i länet

1:42 min

Kvinnodominansen på länets förskolor är fortfarande i det närmaste total. Bara 2 procent av pedagogerna i de kommunala förskolorna är män. Joel Blomvik är exempelvis den enda manliga förskolepedagogen i hela Uppvidinge kommun. 

Vad tycker du om detta? Skriv en kommentar eller tyck till på Facebook!

– Jag tror inte att barnen tänker så mycket på det, däremot kan det finnas en identifikation, att de vet om att jag är man och att de kan jämföra med sina pappor eller så finns det barn som inte har så stor tillgång till sina pappor och då kan det vara en fördel i det avseendet, säger Joel Blomvik.

I  Uppvidinge är  75 kvinnor anställda på de kommunala förskolorna - och endast en man. Så ser det ut i de andra kommunerna i länet också ungefär, männen saknas nästan helt och hållet fortfarande i förskolelokalerna.

Könsfördelningen är cirka 1 670 kvinnor och 33 män vilket gör att Kronobergs län till och med hamnar under riksgenomsnittet som ligger på 2,8 procent på de kommunala förskolorna. De fristående förskolorna i landet har i genomsnitt drygt 5 procent män.

Det är eftermiddag på Vintergatan och i kapprummet kommer Christina Sjödahl för att hämta sina två barn. Hon studerar själv till förskollärare och på hennes kurs med cirka 50 studenter finns bara en kille.

Hon är så glad att Joel Blomvik finns på hennes barns avdelning.

– Det är ett stort plus, jag tycker det är bra att de får en manlig förebild också i förskolan, inte bara kvinnor, säger Christina Sjödahl.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista