Elena Tornberg på Arbetsförmedlingen i Växjö. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Kronoberg

Arbetsförmedlingen vill locka arbetslösa svenskar till Norge

På Arbetsförmedlingen satsar de sedan länge på att locka arbetslösa svenskar, framförallt ungdomar, till grannlandet. Och intresset är stort - både från Norge och Sverige.

"Inte så konstigt. Dels är det lättare att få jobb där och dels är det mycket bättre betalt." - Richard Jonsson på Google Plus

Allt fler unga flyr till Norge för att få jobb - är det på gott eller ont? Clas-Göran Carlsson (S) och Katarina Brännström (M) debatterar just nu. Tyck till, du också!

– Svenskar är väldigt populära i Norge. De har drivkraft, de jobbar hårt och de är pålitliga så norska arbetsgivare vill gärna anställa människor från Sverige, berättar Elena Tornberg som jobbar på med att förmedla utlandsjobb.

Arbetsförmedlingen i Växjö har numera informationsträffar om Norge en gång i månaden. Vid varje sådant tillfälle brukar det komma mellan 30 och 40 personer, de flesta ungdomar.

– Eftersom arbetslösheten är mycket lägre så är det lättare för svenska ungdomar att få sitt första jobb i Norge. Och norska arbetsgivare ställer mindre krav på en formell utbildning, därför är det lättare för ungdomar som inte gått så många år i skolan, berättar Elena Tornberg.

Hur mycket påverkar det deras chans att få jobb i Sverige om de flyttar tillbaka?

– Att arbeta utomlands är en väldigt bra merit. Istället för att gå arbetslös är det mycket bättre att ta chansen att flytta till ett annat land och börja jobba.

Hjälper det även om man tar ett lågkvalificerat jobb som att rensa fisk eller städa på hotell?

– Självklart. Alla typer av arbete är meriterande för framtiden. Det är väldigt bra att försöka ta steget och börja arbeta i ett annat land och sen så småningom återvända till Sverige om man känner för det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista