Annamaria Blad är begravningsentreprenör. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Vår sista vilja är en färskvara

1:41 min

Testamentet är en färskvara, det glömmer många bort. Det säger begravningsentreprenören Annamaria Blad. När familjeförhållandena ändras bör testamentet skrivas om - annars finns risk för oväntade och oönskade konflikter.

– Jo, man bör ju se över det så fort familjeförhållandena ändras eller livssituationen över huvud taget, säger begravningsentreprenör Annmaria Blad.

Vi har tidigare berättat att släktingarna efter ett arvskifte, där det inte fanns bröstarvingar, gick miste om ett mångmiljonarv när ett 45 år gammal testamente dök upp.

Deras anhörige som dött hade troligtvis glömt bort testamentet. Men enligt släktingarna skulle han muntligen sagt att de skulle ärva honom men det muntliga arvslöftet bedömde tingsrätten som betydelselöst.

– Om man vill ändra sitt testamente bör man antingen riva det eller skriva om det. Det kan man också göra muntligen på sin dödsbädd, men då måste det finnas två vittnen närvarande.

Men de flesta skriver sitt testamente i god tid och lägger in det i ett bankfack och berättar för arvingarna att det finns i bankfacket.

Ska man då inte skicka kopior av testamentet till arvingarna?

– Det är ingen bra idé att kopiera testamentet och ge kopior till arvingarna. Det kan skapa konflikter. För är det så att testatorn river testamentet för att det inte ska gälla längre så ligger massa kopior här och där och då kommer arvingarna och säger vilket testamente de tror gäller. Fastän det inte gör det för att det är rivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista