Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Kronoberg

Sjuksköterskor kräver högre lön

"Vi får önskemål om en högre lönesättning i år"
2:12 min

Sjuksköterskeupproret "Inte under 24 000 kronor" sprider sig. Och lönekraven blir nu allt tydligare inom Landstinget Kronoberg inför sommaren.

Hur mycket tycker du att en rimlig lön är? Var går din gräns för "lägsta-nivå"?

– Vi märker av att vi får önskemål om en högre lönesättning i år, säger Marianne Johansson Hellström som är landstingets personaldirektör.

På vilket sätt då?

– De sjuksköterskor som vill håller på att diskutera en anställning och för då fram sina krav.

Och vad säger ni?

– Vi tittar på varje anställning utifrån ett individuellt perspektiv. Och tittar på vad man har för erfarenhet och utbildning och vad mer man har med sig i bagaget.

Landstinget Kronoberg har hittills rekryterat hälften av sommarens vikarier, trots hårdare lönekrav, och Marianne Johansson Hellström säger att man fortfarande anställer under 24 000 trots att kraven från Sjuksköterskeupproret som startade för tre år sedan nu ökat och att man nu säger att ingångslönen snarare borde ligga på 25 000 kronor i månaden.

Landstinget lockar bland annat med en bra introduktion och en förlängd anställning efter sommaren. Och även om det finns de som går med på en lägre lön så har det blivit mycket viktigare.

Karin Jisborg Hultgren, ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg, säger att hon får samtal från hela Sverige om frågor vad man kan få för lön här.

– Efter 24 000-rörelsen så är det en trend att man är tydligare i sina lönekrav, absolut. Och man ser sitt eget värde på ett helt annat sätt. Det har väl också med tillgången till sjuksköterskor att göra, vi står inför en ganska stor brist på sjuksköterskor och då pressas ju också förutsättningarna att få bättre villkor när man kommer in som ny i ett yrke.

Och det är det du ser här och nu också?

– Absolut. Jag ser tydliga starka individer som vet att värdera sin kunskap och är beredda att stå upp för det. Det ser vi. 

Och som till och med säger nej.

– Ja så har jag uppfattat att det är.

Säger nej till jobb?

– Ja eller är beredd att gå i diskussion med en annan arbetsgivare eller välja något annat för att man inte får igenom sina lönekrav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".