1 av 4
Rimmad bog med rotfrukter. Moroten är inte alls bränd utan det är en lila morot som ser svart ut vid tillagning. Foto: Anne Marchal
2 av 4
Viktor Lindgren och Sofia Dahlbäck, kockelever på Russbygymnasiet och läraren Mikael Mattsson. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 4
Äppelkaka i tre delar a´la Ryssbygymnasiet. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 4
En bild av den goda rätten.
Förmiddag i P4

Veckans radiokockar lagar mat för 9 kronor per portion!

Kan man laga bra mat för 9 kronor portionen? Det gör dagens radiokockar från ryssbygymnasiet. Billig men god skolmat som även är gluten- och laktosfri är temat. Här hittar du recepten - vi uppdaterar med bilder.

Klicka här för att ta del av vår receptbok!

PINTEREST: Här hittar du fler recept! 

Rimmad bog med rotfrukter och timjan
Recept för 4 personer (9,475 kr  per portion)

500g benfri rimmad bog

500g potatis

250g morötter

112,5g olivolja

3g timjan

1.5g svartpeppar

1st lagerblad

2msk finjodsalt

1g kryddpeppar

37.5g gul lök


Gör så här

1. Koka upp vatten och lägg i bogen, om det blir mycket skum ta bort det skummet och lägg sedan i löken, lagerbladen och kryddpeppar. Låt koka i 3 timmar.

2. Skala och klyfta potatisen och morötterna.

3. Blanda klyftorna med olivolja, salt, svartpeppar och timjan. Stek i ugnen i cirka 45min.

Namn: Viktor Lindgren & Sofia Dahlbäck

Dessert: Äppelpaj alá Sofia & Viktor

Gammeldags äppelmos för 6 personer

Ingredienser

1/2kg                  Svenska syrliga äpplen
1dl                       Socker
2msk                  Vatten
1st                       Kanelstång
Pressad saft av en halv citron

Använd en tjock bottnad kastrull. Tillsätt socker och vatten, värm sedan på svag värme tills det får en gyllenbrun färg. Tillsätt citronsaft och 1/3 av äpplena som är skalade och klyftade, koka tills det blir mos. Tärna resten av äpplena och koka de i äppelmoset på svag värme tills de blir mjuka. Häll upp på varma väl rengjorda burkar och förslut. Förvaras kallt

 

Smuldegsströssel med smak av kanel (ej glutenfri)

100gram            Rumstempererat smör
2msk                  Socker
1,5dl                   Vetemjöl
1,5dl                   Havregryn

Sätt på ugnen på 200grader. Blanda allting och smula ut på bakplåtspapper. Grädda i ca 6-8minuter tills smulorna får gyllenbrun färg.

Lättvispad kolagrädde

1/2dl                   Socker
1msk                  Vatten
1/2dl                   Grädde
3dl                       Grädde

Använd en tjock bottnad kastrull. Tillsätt socker och vatten, värm sedan på svag värme tills det får en gyllenbrun färg. Tillsätt 1/2dl grädde låt svalna i kylskåp.
Vispa3 dl grädde, tillsätt den kalla kolagrädden. Klart att servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".