1 av 2
2 av 2
Fredrik Wärn, rektor på Dackeskolan i Tingsryd. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Tingsryd

Resor utanför loven ett problem för skolan

"Det ställer till det mycket för lärarna"
1:41 min

Många väljer bort att resa på sportlovet för att det blir för dyrt och bokar istället resan när barnen går i skolan vilket sparar tusentals kronor till familjen. Fredrik Wärn, rektor på Dackeskolan i Tingsryd, ser det här som en växande problem.

Vad säger du? Borde familjer som åker på resor utanför loven för att spara tusentals kronor tänka om? Och skolan - kunde den vara mer flexibel?

– Vårt utgångsläge är att eleverna är här när vi har tänkt att de ska vara här. Sedan förstår vi problematiken att det inte alltid passar vid de tillfällen när det finns lov, säger han.

Snart är det sportlov och då har familjerna i länet möjlighet att resa utan att eleverna missar någon skolundervisning. Men i Tingsryd ser rektor Fredrik Wallin att allt fler väljer att ta resan senare och på så sätt kan man spara flera tusentals kronor. 

– Jag tror att den bilden har förändrats. Det är mer vanligt idag än det var för några år sen att vara ledig utanför våra normala lov.

Enligt Skolverkets regler om ledighet, som Dackeskolan i Tingsryd också följer, ska ledighet ges beroende på studiesituation, möjligheterna att kompensera den förlorade undervisningen och hur angeläget det är att eleven får vara ledig.

Ann-Katrin Lundqvist har varit lärare i svenska och engelska på Dackeskolan i 17 år. Hon säger att föräldrarna tar för givet att man kan vara ledig från skolan även under de nationella proven.

- När det då är nationella prov så ställer det ju till det väldigt mycket för lärare då man ska organisera upp för många som inte varit med första gången. Så jag gillar det inte personligen. Men sedan förstår jag också föräldrar som reser iväg när det är mycket billigare. Och det är ju också lite fel i samhället att man erbjuder resor som är jättebilliga när det inte är lov.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".