Revisionen i Alvesta sågar politikers avtal om belysning

Kommunrevisionen i Alvesta dömer ut de två allianspolitikernas omdebatterade avtal från december att pengar ska satsas på Hananslöv skidanläggning och elljusspåret i Spåningslanda.

– Vi ansåg att det här båda avtalen som de har gjort var ogiltiga eftersom det sakandes ett nämndsbeslut, säger Anita Lindstedt ( S) ordförande för kommunens revisorer som hade möte om det här idag.

 Det har stormat den senaste tiden i Alvesta efter att det blev känt att de två allianskollegerna Matz Athley ( M) och Lars- Olof Franzen ( Aa)  bland annat avtalat sinsemellan att gå Alvestas orienteringsklubb till mötes och sätta dit nya lampor i elljusspåret. 550 000 kronor var kostnaden beräknad till.
Det här är en satsning som Alvestaborna säkert längtat efter,  men som det då inte fanns några som helst beslut om i nämnderna att man skulle satsa pengar på.
En helt normal alliansöverenskommelse, en avsiktsförkaring bara och inget konstigt alls, sa Lars - Olof Franzen och förstod inte uppståndelsen över det här avtalet.
--Detta är en helt intern uppgörelse mellan de olika delarna i den allians som finns i Alvesta, sa Lars – Olof Franzén.
--De måste kanske lära sig hur kommunla organisation fungerar och hur ärendehantering ska gå till, det är en demokrati vi har och inget annat, säger Anita Lindstedt som också rådfrågat SKL:s jurister i den här frågan.
Frågan om det nu, efter att revisorerna sagt sitt, blir några pengar till de här investeringarna blir upp till kommunstyrelsens att besluta. 
Men vad sa revisorerna i dag om att Franzen ska ha sagt till förvaltningschefen lite vid sidan, om att han kunde fixa fram de här lamporna via sin partikollegas företag? Något Robert Olesén (S) kallade korruption.

--Det är ord mot ord och inget som föranleder någon granskning av revisonen, säger Anita Lindstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".