Lessebo kommun. Foto: Sveriges Radio
Lessebo

Oljeutsläpp kan hota dricksvatten

"Vi har sugit bort så mycket olja vi kommit åt"
1:25 min

Utsläppet av dieselolja i Lessebo i går kan ha nått ut i Lesseboån och därmed hota dricksvattnet för kommuner nedströms. Uppskattningsvis 2 000-3 000 liter olja har runnit ut från en tank i en källare och in i kommunens spillvattennät efter att tjuvar försökt slanga olja men flytt från platsen.

Jens Olsén, VA-chef i Lessebo kommun säger så här om saneringsarbetet just nu:

– Vi har sugit bort så mycket olja vi kommit åt här i reningsverket. Det vi tror kan ha hänt är att den biologiska reningen har tagit skada och det vet vi inte än för vi har inte fått svar på våra prover. Vi har också tagit ut ett antal provpunkter nedströms Lesseboån för att få klart om oljan nått ut dit.

Om olja nått ut i Lesseboån finns risk att dricksvattentäkter nedströms i andra kommuner kan skadas.

– Vi har underrättat länsstyrelsen och kommunerna nedströms om det som hänt så att de kan ha viss beredskap för vad som kan ske, säger Jens Olsén.

Det är först om några dagar som svar på de olika proverna blir klara och då kan man därmed säga om olja kommit ut i Lesseboån och också hur allvarliga skadorna är på reningsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".