Vi kan ha nytta av varandra, tror Marie Brorsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Arenastaden kan få multisportarena

1:32 min

Växjö kan få en stor multisportarena uppe vid Arenastaden. Det är fem föreningar som gått samman och vill bygga om Idrottshuset till en multisportarena i tre våningar där ett 15-tal olika sporter ska samsas.

– Det går inte att vara ensamma i dag utan vi måste enas. Vi ser en vits med att det kommer upp fler människor till Arenastaden, och i de idrotterna vi har i Idrottshuset i dag är ju två tredjedelar tjejer. Vi ser också en poäng med att blanda idrotter och vi har i dag många idrotter som är i källarlokaler och de kommer att lyftas upp till en helt annan nivå, säger Marie Brorsson, tillförordnad ordförande i den nybildade föreningen Idrottshuset Multisport.

I dag är det i huvudsak squash och badminton som finns i Idrottshuset i Växjö. Men med den tänkta tillbyggnanden öppnas dörren för en rad andra sporter som boxning, judo, karate, gympa, dans, tai chi, MMA och träning för konståkare till exempel.

Många av de här föreningarna är i dag spridda på många olika ställen, vissa av dem i dåliga lokaler, och att samla de under ett tak i bra lokaler skulle lyfta de här sporterna tror Marie Brorsson.

– Att man kan ha alla på ett ställe och att det kan smitta av sig, man ser att någon klättrar och så spelar man själv squash eller så, det finns effekter där vi kan ha nytta av varandra.

Den nybildade föreningen vill bygga ut från 1 500 till cirka 5 000 kvadratmeter i tre plan, och sedan hyra ut lokaler till de olika föreningarna. Bygget kostar många miljoner och föreningen hoppas nu på ett liknande kommunalt lån som flera andra föreningar på Arenastaden har fått.

– Vi är beroende av ett samarbete, att de tycker detta är bra och att vi gör det tillsammans.

Ni har väl ett ganska gott förhandlingsläge nu med tanke på att flera andra föreningar har fått lån?

– Ja, vi känner ju till de avtalen, säger Marie Brorsson.

Enligt kommunchefen i Växjö Ove Dahl kommer kommunstyrelsen i maj att fatta ett första beslut om multisportarenan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista