Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Alvesta

Det saknas korttidsplatser i Alvesta kommun

1:44 min

Det är ont om korttidsplatser för äldre i Alvesta kommun. Förra året minskade kommunen antalet korttidsplatser med nära hälften, men nu har behovet ökat kraftigt och läget är mycket ansträngt anser omsorgsförvaltningens chef Rose-Marie Eriksson

– Vi har inte tillräckligt med särskilda boendeplatser, det är därför vi använder våra korttidsplatser. Just nu har vi 25 personer som väntar på särskild boende och vi har ju inte tillräckligt med korttidsplatser för att täcka det här behovet.

Frågan om korttidsplatserna  ska upp i eftermiddag när Omsorgsnämnden i Alvesta sammanträder.

Men det kan dröja upp till två år innan man får fram en långsiktig lösning. 2016 ska det nya äldreboendet med 20 platser vara färdigbyggt.

Frågan är hur man ska lösa problemen fram till dess.

– En möjlighet är att under 2014 köpa korttidsplatser av en annan kommun.

I slutet av maj förra året beslöt Omsorgsnämnden i Alvesta kommun att minska antalet korttidsplatser från 30 till 17 platser sen dess har behovet av kortplatser ökat . Var det inte ett olyckligt beslut frågar nyheterna Omsorgsförvaltningens chef Rose-Mari Eriksson.

--Nej, det var inte ett olyckligt beslut. Det gjorde att vi slapp kön till särskild boende. Samtidigt som det saknades korttidspaltser.

Man löser ett problem i en ände, men så har ni  kvar problemet med behovet av korttidsplatser?

– Jag tycker att det här är en politisk fråga som man får tala med politiken om, säger tjänstemannen och Omsorgsförvaltningens chef Rose-Mari Eriksson.

Vad säger Omsorgsnämndens ordförande moderaten Helen Gustavsson om beslutet i maj att minska antalet korttidsplatserna från 30 till 17 platser?

– Jag vi har ju tittat över organisationen och då kom vi fram till det i maj, sen kan man göra omtag om olika beslut man fattar, så det ser jag inte som någon konstig hantering överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista