Anna Andrén, förskolechef i Uppvidingen kommun. Foto: Karin Ernstssson/ Sveriges Radio
Uppvidinge kommun

"Debatten om jämställd förskola bortglömd"

Förskolechefen: Vi måste nog förändra vårt synsätt
1:24 min

Kvinnodominansen är fortfarande nästan total inom de kommunala förskolorna i länet och i landet. I Uppvidinge kommun finns en man och 75 kvinnor inom förskolan. Och Anna Andrén, förskolechef i kommunen medger att det saknas en strategi i kommunen för att ändra på det här.

– Vi konstaterar att det är svårt att få tag i män men vi har nog inte riktigt diskuterat vad vi skulle kunna göra för att få fler män, säger hon.

Varför är det så svårt att locka männen till förskolan?

– Jag tror att det är av tradition ett kvinnodominerat yrke, det är ett låglöneyrke och det kan ibland vara svårt att få heltidstjänst inom förskolan. Det kan kanske också finnas rädsla för att man som manlig förskollärare ska bli anklagad för att vara för närgången med små barn, säger Anna Andrén.

Vilka konsekvenser får det att det nästan bara är kvinnor inom förskolan?

– Jag vet inte, det har ju sett ut så här så länge. Det är svårt att säga. Jag tror att vi inom förskolan måste förändra vårt synsätt och börja diskutera varför männen inte söker sig till förskolan, säger Anna Andrén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".