1 av 3
Truls Möregårdh är en av Sveriges mest talangfulla unga pingisspelare. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
2 av 3
Truls har besökt både Sydkorea och USA. Roligt att träffa nya kompisar, tycker han. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
3 av 3
Lukas Rydén är Truls tränare och han tycker Truls framtid ser ljus ut. Men många utmaningar väntar. Exempelvis puberteten. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Pingis

Truls Möregårdh – Pingisfenomenet från Hovmantorp

Truls Möregårdh från Hovmantorp är ingen vanlig 11-åring. Han är en av Sveriges mest talangfulla unga bordtennisspelare och har dessutom redan hunnit med att besöka tre olika kontinenter.

Men just nu håller han oftast till i Dänningelanda BTKs träningslokaler strax utanför Växjö där han tränar för att nå sin dröm – att bli bäst i världen.

Lukas Rydén är Truls tränare.

– Han är en väldigt stor talang. Han behärskar det mesta i spelet. Han är snart 12 år gammal men spelar ju nästan som en 25-åring kan man säga. Han står sig väldigt bra på internationellt och nationellt är han med och tampas i toppen även bland de som är två och tre år äldre, säger Lukas Rydén.

Truls sjunker ner i en till synes väl använd brun soffa i Dänningelandas lilla träningsstuga strax utanför Växjö.

Här är han ofta. Sju till nio gånger i veckan för att vara exakt.

– Man vill ju vara bäst. Ja.. Varje gång jag förlorar en match vill jag alltid ha revansch direkt, säger Truls Möregårdh.  

Är det ditt mål? Att bli bäst av alla?

– Ja, det är mitt mål. Sen finns det andra mål på vägen dit. Som att kanske vinna SM, eller EM, säger Truls.

Unge Truls Möregårdh från Hovmantorp har vunnit det mesta som går att vinna för en elvaåring.

Han har varit i final i vad man kan kalla för inofficiella SM för elvaåringar, Talangjakten, i tre år i rad – något som ingen annan i svensk bordtennishistoria tidigare klarat av.

De två senaste åren har han dessutom vunnit hela rasket.

Han har vunnit den stora pingistävlingen Pingisiaden men har även brutit land utanför Sverige.

I Augusti förra året reste han till Strasbourg i Frankrike för att spela Euro Mini Champs, inofficiella Europamästerskapen för elvaåringar, och vann i finalen mot en fransman inför en kokande läktare av 2000 åskådare. 

– Ja, det var väldigt coolt. Det var väldigt många som var med, 130 ungefär. Jag mötte en fransman i finalen. Hela läktaren höll ju på fransmannen förutom svenskarna som höll på mig.

– När han vann en boll så skrek alla, och när jag vann en boll så skrek svenskarna. Det var en liten skillnad så. Det var ändå roligt för jag kände att jag fortfarande har press men han har större press när alla i Frankrike står och kollar på honom.

– Då kunde jag bara köra på och då var han nervös och missade mycket och så.

Vill bli proffs i Tyskland. Eller Kina.

När Truls Möregårdh blir stor ska han bli pingisproffs. Det har han redan bestämt sig för.

– Att leva på det. Kanske i Tyskland.. Där har de bra träning. Eller i Kina då, berättar Truls. 

Truls är en talangfull ung man med stora stora drömmar.

Men trots att Truls Möregårdh redan har kommit väldigt långt så är det fortfarande en lång väg att gå för att nå den absoluta toppen.

Utmaningar som tränaren Lukas Rydén ska försöka hjälpa Truls att överkomma.

– Utmaningen är väl att fortsätta utvecklas. Det bästa med Truls är att han tycker pingis är väldigt kul, så motivationen är inga problem. Problematiken kommer väl med tiden. Han ska ju igenom pubertet och växa, säger tränaren Lukas Rydén.

– Men så länge glädjen och passionen för sporten finns som han har just nu så tvivlar jag inte på att det kommer fortsätta gå bra för honom. I dagsläget ser det väldigt ljust ut, säger Lukas Rydén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista