1 av 2
Det sägs att samtal förs bäst i ring. Men den här gången var det för att undvika att bli träffad av pingisbollar. Från vänster: Mathias Olsson, reporter, Ahmed Solanga, Noah Olsson och Josef Zanier. Foto: Marina Olsson.
2 av 2
Noah Olsson är laddad inför helgens tävlingar och tror att han tillsammans med Ahmed Solanga kan nå slutspel. Foto: Marina Olsson.
Pingis

Racken redo hos BTK Frej inför Malmö Open

1:39 min

I helgen avgörs Malmö Open som är en av världens största idrottstävlingar för funktionshindrade där över 2000 deltagare kämpar under två dagar i 14 olika idrotter. Växjö representeras i bordtennis genom BTK Frej av fyra killar som igår genomförde sitt sista träningspass inför tävlingen.

– Det är jätteviktigt att ha roligt. Men sedan är det viktigt att prestera också så man inte kommer hem och är missnöjd för att man spelat dåligt, säger Noah Olsson som ska spela både singel och dubbel under tävlingarna.

På fredag dundrar idrottstävlingen Malmö Open igång för 38 gången.

Tjejer och killar tävlar i allt från kälkhockey och simning, till fotboll och rullstolsbasket.

BTK Frej mönstrar fyra spelare i bordtennis, Noah Olsson och Ahmed Solanga i stående samt Mathias Jonsson och Josef Zanier i sittande.

Och trots att det blir första gången, är 14-årige debutanten Josef Zanier inte särskilt nervös.

– Inte just nu. Men kanske lite senare..

Vad ser du fram emot mest då?

– Att spela och träffa alla. Och att vara med i en sådan stor turnering som det är, säger Josef Zanier.

Men att syssla med idrott i Växjö som funktionshindrad är inte en självklarhet, menar Ahmed Solanga.

Mathias Jonsson fyller i och säger att det är svårt att hitta en förening där man kan känna sig välkommen.

"Bryr sig om jag kommer till träningen eller inte.."

Men under vingarna på ordföranden Marina Olsson och tränarna Mårten Stenberg och Ola Pettersson i BTK Frej har man hittat rätt, förklarar Ahmed Solanga.

– De har hjälpt oss så mycket. Och alltid gett oss allting vi behöver, de har hjälpt oss. Jag vill säga stort, stort tack för att de alltid hjälper oss.

Och Mathias Jonsson håller med.

– Det är en... Alltså, de bryr sig. Även om jag är 32 år gammal till sommaren så bryr de sig om jag kommer till träningen eller inte. Och det betyder någonting. Det betyder väldigt mycket, säger Mathias Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista