Jörgen Sjöstrand, platschef på Volvo CE i Braås. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Braås

Oklart hur personalnedskärningar påverkar Volvo i Braås

1:09 min

AB Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Enligt Jörgen Sjöstrand, platschef på Volvo CE i Braås, berörs 200 personer inom Volvo Construction Equipment gobalt, men hur det slår mot Volvo i Braås vet han inte än.

Neddragningen på 4 400 tjänster inkluderar tidigare personalminskning på 2 000 konsulter och anställda. Den övervägande delen av neddragningarna ska ske i år.

Personalminskningarna kommer att påbörjas omgående och är en del av effektiviseringsprogrammet. Antalet tjänstemän runt om i världen kommer minska framför allt inom lastbilsverksamheterna.

I samband med förra delårsrapporten meddelade AB Volvo att man skulle skära ned med 2 000 tjänster. Nu ökar alltså antalet till 4 400, framför allt av tjänstemän och konsulter, men Volvo vill inte uttala sig om hur stor andel som kommer att vara i Sverige.

– Det blir inte bara nedskärningar i Sverige, det här berör hela koncernen och hela världen, men jag kan inte säga ännu hur stor andel som blir i Sverige. Sverige kommer att beröras, och även andra stora länder för Volvo som Frankrike och Japan, säger Karin Wik, chef för medierelationer hos AB Volvo.

Volvo har cirka 115 000 anställda totalt, varav ungefär 30 000 personer i Sverige.

– Det här berör i princip bara tjänstemän och det kommer också att vara en stor del konsulter vars kontrakt kommer att avslutas. Sedan kommer man också jobba med att erbjuda olika frivillighetslösningar som man förhandlar sig fram till. Sedan kommer det också bli varsel, men det blir inte enbart det, säger Karin Wik.

Innan de fackliga förhandlingarna är avslutade vill dock inte Volvo specificera hur många tjänstemän och konsulter som berörs just i Sverige.

– Vi kan inte säga det, allt föregås av fackliga förhandlingar och innan de är avslutade kan vi inte prata om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista