Sverige

Friggebod kan få storebror

Regeringen föreslår en ny sorts bostad. Komplementbostadshuset ska kunna vara 25 kvadratmeter stort och byggas på tomten utan bygglov.

I de nya husen ska man få bo permanent, till skillnad från i en friggebod. Friggeboden blir dock kvar och det ska vara ok att ha både en sådan och ett komplementbostadshus på tomten.

Villaägarnas riksförbund kallar den nya bostadsformen för "Attefallshus", en parallell till friggeboden som fick sitt namn av den folkpartistiska tidigare bostadsministern Birgit Friggebo. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att reformen kan skapa 150 000-200 000 nya bostadstillfällen.

– Vi ser framför oss att industrin tar fram ett antal standardmodeller. Det blir lätt och prisvärt att bygga, sade bostadsminister Stefan Attefall (KD) på en presskonferens idag.

Stefan Attefall presenterade förslag ur lagrådsremissen "Nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov", som ska göra det enklare för villa- och fritidshusägare att bygga till husen.

En annan nyhet är att det ska bli tillåtet att göra en utbyggnad till sin bostad, till exempel en altan, på upp till 15 kvadratmeter. Precis som med de nya husen så behöver inte utbyggnaden vara med i detaljplanen. Man behöver inte heller ansöka om bygglov, istället krävs en bygganmälan till byggnadsnämnden. Den ska se till att man uppfyller vissa tekniska villkor, som gäller till exempel brandsäkerhet.

Husägare ska också kunna dela upp sin bostad i två, för att enklare kunna hyra ut delar av den.

Remissen lämnas nu över till Lagrådet för granskning. Om riksdagen sedan röstar ja till de nya reglerna kommer de börja gälla från och med 2 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".