Kronoberg

Elever tar med sig undervisningen på resan

1:29 min

Många väljer att lägga semesterresan efter skolloven eftersom det blir mycket billigare då. Många skolor som P4 Kronoberg har pratat med i Växjö har blivit hårdare med att ge ledigt.

Det här diskuteras flitigt på våra sociala medier just nu - delta du också! Du kan även göra din röst hörd i kommentarsfältet.

Även på Bergundaskolan har man blivit mer restriktiv men där ser man också att den nya tekniken med Ipads till eleverna gör det möjligt att faktiskt resa och studera samtidigt.

– Vi är på väg in i en förändring säger Susanna Grönlund som är tillförordnad rektor på Bergundaskolan och fortsätter:

– Vi kan lära oss saker där vi är, vi kan skicka saker till varandra. Elever som är i till exempel Åre på skidresa kan få med sig uppgifter som kan redovisas under veckan när klassen har biologilektion till exempel. Det är bara ren planering det handlar om och att man har ett gott samarbete.

Så skolans värld flyttar?

– Skolans värld är inte bara fysiska väggar.

När skollagen kom 2011 så har skolorna blivit mer restriktiva med att ge ledighet utanför de loven. Det gäller bland annat Pilbäckskolan i Växjö. Men det innebär också att det finns de familjer som väljer att resa trots att skolan har sagt nej till att få åka iväg.

– Vi kan tyvärr inte göra så mycket. Det vi kan göra är att gå till socialen och anmäla men där kan man inte heller göra så mycket mer än att man kan lyfta det och diskutera vikten av att barnen är i skolan.

Tvingas du göra det?

– Ja det har hänt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista