1 av 2
Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio.
2 av 2
Växjö Lakers VD Anders Öman. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Växjö Lakers

Nu ska Växjö Lakers satsa på egna produkter

Växjö Lakers ska satsa på att ta fram fler hockeyspelare från de egna leden. Det är ett nytt mål i Växjös utvecklingsplan för junior- och ungdomsverksamheten. För en stark stomme behövs för att långsiktigt vara ett topplag, menar Växjös VD Anders Öman.

Inom tre år ska Växjös trupp bestå av fyra spelare fostrade i klubben. Inom sju år ska det finnas åtta stycken och inom tio år ska man ha en stomme av elva stycken spelare som fostrats i den egna organisationen.

En massiv utmaning, menar Anders Öman.

– Det är väldigt tuffa mål. Men gör vi inget kommer vi aldrig nå målen. Vi tror det här är helt rätt väg att gå utifrån förutsättningarna vi har i Arenastaden med bland annat tre stycken ishallar. Det finns väldigt bra förutsättningar, och inget som hindrar oss, säger Anders Öman.

Men för att nå målen behöver saker och ting förändras poängterar Öman.

– Vi behöver fler som börjar underifrån. Vi skulle behöva 250 stycken barn som börjar varje år i Lakers Hockey Stars (de allra yngsta spelarna i Växjö, reds anm), säger Öman.

– Vi behöver utveckla träningsdosen och träna på rätt sätt, utvecklar han.

"Behöver en stark stomme"

Kriterierna för vad som räknas som en egen produkt är att spelaren ska ha fostrats åtminstone i Växjös juniorlag. Alltså en spelare som kommer till Växjö, exempelvis från Gislaved vid 16 års ålder, räknas för Växjö fortfarande som en egen produkt.

I de uppsatta mål räknas också befintliga egna produkter i truppen. I skrivande stund finns två egna produkter i Växjös A-trupp, Mikael Johansson och Jeremias Augustin.

Så för att uppnå första målet, om tre år, behöver Växjö ta fram ytterligare två spelare från den egna organisationen.

Och det är en viktig satsning, tycker Anders Öman.

– Det är viktigt med en väldigt stark stomme. Vi vill ha en stark stomme i vårat lag. Det behövs för att långsiktigt vara ett topplag, avslutar Anders Öman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista