Semesterfirare. Foto: Hasse Holmberg/TT
Publiknätverket

Lyssnarna om ledigheter utanför skolloven

Borde familjer som åker på resor utanför loven för att spara tusentals kronor tänka om? Och borde skolan vara mer flexibel? Vi frågade lyssnarna och diskussionen var snabbt igång på de sociala medierna och hemsidan.

"Skolundervisningen är för tight och stelbent om en vecka borta för ett barn blir problem."

Många väljer bort att resa på sportlovet för att det blir för dyrt och bokar istället resan när barnen går i skolan vilket sparar tusentals kronor till familjen.

Här kan du läsa några av kommentarerna. Vi uppdaterar med fler. Gör din röst hörd, du också! Kommentera här i artikeln, ring insändartelefonen 0470-10 400 eller gör din röst hörd på de sociala medierna.

"Samtidigt går det stick i stäv för de som förespråkar mycket läxor och hemarbete? Jag hade trott mer på det om det var så att man håller läxarbete till ett minimum och sköter det mesta av lärandet på skoltimmarna."

"Alla barn har inte lika rika föräldrar. Om  alternativet är att vissa barn inte får se sig om i världen, då ska skolan definivt vara flexibel. Det viktiga är att barn lär sig! Att uppleva andra länders kultur bidrar till en ökat förståelse för andra människor. Nog så viktigt i detta segregerade samhälle! Det är också en lärdom."

"Det är väl skolplikt? Tycker föräldrarna har en väldig konstig prioritering."

"Man kanske skulle avskaffa alla dessa lov och införa en semesterrätt som för alla oss andra. Övrig ledighet enligt samma regler som på arbetsmarknaden i övrigt. 25 dagar per semesterår (om man inte förhandlar sig till mer) sen får familjen försöka samordna när man kan ta ledigt. När jag ändå är igång så kan man ju inför 8 timmarsdag från och med åk 7 och slopa alla läxor :)"

"Problemet är reseföretagen och skidanläggningarna som tar ut orimliga priser när det är lov. Sprid ut lovet flexibelt under hela februari som Nybro kommun har gjort."

"Eleverna går i skolan för att lära sig inför vuxenlivet. Lov får användas till resor. Vad är det för snack ! Håll barnen i skolan!"

"Som lärare kan jag säga att det varierar mycket mellan hur i fas eleven ligger med resten av sina arbeten. En elev som har skött sina studier och ligger i framkant tappar inte så mycket på att vara borta en vecka som en elev som kanske redan tidigare har svårt med ett ämne och behöver extra stöd."

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".