Göran Theodorsson, ordförande på Brottsofferjouren i Växjö. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Växjö

Brottsofferjouren - en viktig livboj för drabbade

12 min

Brottsofferjouren BOJ är en viktig livlina för många som utsätts för brott. Och på idag firas internationella brottsofferdagen i Växjö domkyrka.
– Många människor blir utsatta för brott och det blir ett tillfälle att sätta fingret på det här, säger Göran Theodorsson, ordförande i Brottsofferjouren i Växjö.

Ett av många brottsoffer i Kronoberg är en ung kvinna som valt att berätta sin historia för att hjälpa andra som drabbats av brott.

– Man får helt andra känslor när man har anmält ett brott. Det kändes som att alla visste vad som hade hänt och att alla tittade på mig. Jag ville inte vara själv utan flyttade hem till min syster, säger hon.

Tiden efter den taumatiska händelsen var hon ständigt rädd för att mannen som begått brottet mot henne skulle söka upp henne.

– Man litar inte på vem som helst längre. Nu är man väldigt noga med att inte börja prata med vem som helst 

Hon har fått stöd av BOJ i Växjö och haft mycket kontakt med en av de 30-talet ideella medmänniskor som finns där för att stödja brottsoffer.

– Det bästa rådet jag kan ge till andra drabbade är att inte tro att det är ens eget fel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista