Marie Faresjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Stress kan göra ditt barn sjukt

5:37 min

Om familjen stressar påverkas barnens immunförsvar. Det har en forskargrupp vid Hälsohögskolan i Jönköping och Hälsouniversitetet i Linköping kommit fram till. Men det handlar inte om den vardagliga stressen, menar forskarna.

Maria Faresjö är professor i biomedicinsk laboratorievetenskap vid Hälsohögskolan i Jönköping, och den som lett forskningsprojektet vill ändå lugna föräldrar som kanske får dåligt samvete.

– Den vardagliga stressen, som vi alla upplever, det är inte den stressen vi pratar om här.

Det som kan påverka barnens immunförsvar är i stället en långvarig, allvarlig stress.

– Det kan vara att man förlorat någon; en långvarig stress av saknad - det skulle kunna vara en skilsmässa.

10 000 familjer har tillfrågats och har hittat runt 100 familjer med förmodad hög stressnivå.

– Det finns ett fåtal familjer som lever under stressade förhållanden.

Hos de familjerna är immunförsvaret inte lika starkt som ett vanligt immunförsvar, har forskarna sett. Barnen som testats har varit fem år. Nu ska gruppen gå vidare med ungdomar på mellan 18 och 22 år.

– En studie vi startar på Hälsohögskolan tillsammans med andra forskare och vi ska titta ännu mer i detalj på immunförsvaret, säger Maria Faresjö. 

Immunförsvaret har till uppgift att skydda oss mot bakterier och virus. Det klarar en kortvarig stress, men en svår stressituation påverkar alltså negativt. Det är nivåerna av stresshormonet kortisol som mätts hos barnen.

Studien publiceras i amerikanska tidskriften Journal of Immunology.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista