Nyhetsproducent Therese Gabrielsson listar varje vecka de lokala nyheter du inte bör ha missat. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Nyhetslistan

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

3:23 min

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Godkänt, koll eller impa - hur bra koll har du?

GODKÄND:
Något som säkert kan komma upp i helgsnacket är sportlovet, som ju snart är här. Och vad som också då kan komma upp är om man ska få ledigt, även utanför lovet. För det vi berättade den här veckan är att den som ska ut och resa kan tjäna mycket pengar på att strunta i lovet och resa iväg en helt annan vecka. Typ vecka sju eller tio eller så. För rektorerna är det här ett gissel, ska man va schyst och säga ja till ledighet utanför loven eller ska man vara hård och säga nej? Och jag förstår rektorerna, för bland er lyssnare och läsare var det få saker vi gjorde denna vecka som fick igång så många känslor. "Barnen lär sig massor på att resa" och "alla har inte råd att åka på loven", skrev vissa på vår facebooksida, medan andra tyckte att vi faktiskt har skolplikt och att barnen då ska vara i skolan. Frågan väcktes också om det verkligen är en mänsklig rättighet att få ut och resa. Någon menade att lösningen på allt vore att man som i Nybro har fyra veckor att välja mellan, alltså att sportlovet är lite flytande. Härligt med ert engagemang, tycker vi. Och kanske har ni satt ännu mer griller i huvudet på rektorerna när dom ska avgöra om nån ska få lov att va ledig när det inte är lov.

KOLL:
Ett avbrutet inbrott i en fastighet har minst sagt ställt till det i Lessebo. Det var när tjuvar som försökte slanga dieselolja blev påkomna som en slang blev lämnad rinnandes. Under fem timmar rann oljan ut rakt ner i golvbrunnen vilket såklart påverkade kommunens reningsverk. Det konstaterades sen att diesel från utsläppet i centrala Lessebo nått ut i Lesseboån, och därmed finns risk för att dricksvatten som tas ur ån nedströms kan skadas. Dyrt som skam kommer det nog också bli för kommunen att reparera reningsverket. Två personer har gripits för inbrottsförsöket. Och så här i efterhand kan man väl bara konstatera att 1. Man ska inte stjäla. 2. Man ska definitivt inte stjäla dieselolja.

IMPA:
Hur många av länets 1670 förskolepersonal är män? Ja, det här är verkligen nåt att imponera med i helgen. Rätt svar är 33. Det vill säga 2 procent om du nu vill impa ännu lite mer. Diskutera gärna också varför det fortfarande är såhär få, år 2014. Är det pedofildebatten som lever kvar, är det lönen som är för låg, är det helt enkelt bara nån slags tradition som lever kvar? Och spelar det nån roll att barnen mest är med kvinnor om dagarna, vad tycker ni? Vi åkte i alla fall och träffade Joel som är den enda mannen inom förskolan i hela Uppvidinge kommun. Han tycker det är synd att så få väljer yrket och tror också att det kan va bra med även manliga förebilder för barnen. Det tycker man på kommunen också, men ändå har man ingen strategi för att ändra på det. Och frågan är om det är så lätt att ändra på, eftersom ytterst få på förskoleutbildningarna är män.

Så, hur var det nu då, hur många män finns det inom förskolan i Kronoberg?

Kolla in några tidigare listor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista