1 av 15
Stort att göra mål i Winter Classic. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
2 av 15
Spänt väntande inför spelarnas entré. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
3 av 15
En efter en gjorde spelarna entré på isen. Men det var nog fräckast att vara först. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
4 av 15
På plats var också fyra stycken spelare från Trojas A-lag. Viktor Kokman, Hampus Gustafsson, Sebastian Dyk och Edgar Klavins inviger matchen tillsammans med P4 Kronobergs Per Brolléus.
5 av 15
Trojas a-lagsspelare välkomnar Trojas kommande (?) a-lagsspelare ut på isen. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
6 av 15
Nära till match nu. Men först lite uppvärmning. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
7 av 15
När man presenteras med sitt efternamn av publiken gäller det att tacka. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
8 av 15
När det var dags för nationalsång åkte såklart hjälmarna av. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
9 av 15
P4 Kronobergs Per Brolléus har alltid haft ett komplext förhållande till ishockeydomare. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
10 av 15
Hoppsan! Ett av många platta fall under Winter Classic i Ljungby. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
11 av 15
Att anpassa spelet efter underlaget fick en helt ny mening under matchen. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
12 av 15
En hel del publik på plats i Ljungby för att bevittna tidernas första (?) utomhusmatch i skor. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
13 av 15
Är man idol så är man, Trojas målvakt Viktor Kokman skriver autograf till (på!) en ung supporter. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
14 av 15
Vad hände där? Ska inte hockey spelas fem mot fem? Fast nu var ju inte det här en vanlig match. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
15 av 15
Matcherna höll på fram till mörkret anlände som fick agera värd åt dom fyrverkerier som avslutade Winter Classic i Ljungby. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Winter Classic

Winter Classic i Ljungby – en blöt höjdare

1:44 min

Igår i Ljungby utspelade sig något som många unga hockeyspelare drömmer om att få spela. Med inspiration hämtad från nordamerikanska utomhusmatchen Winter Classic, spelade Troja/Ljungbys ungdomslag hockey inför en storpublik på drygt 500 åskådare.

Och trots att vädergudarna gjorde att självaste matcherna fick spelas med skor istället för skridskor så var helhetsbetyget glasklart från 9-åriga Thewa Bengtsson Orosz.

– Tio av tio, säger Thewa Bengtsson Orosz.

Hur har du förberett dig för den här matchen? Jag ser att du har målat dig i ansiktet. Varför då?

– För det är Winter Classic.

Hör det till?

– Ja, säger Thewa Bengtsson Orosz.

Ja det mesta som hör till orginalet Winter Classic var också med i Troja/Ljungbys version av den nordamerikanska utomhusmatchen.

Spelarna gjorde en maffig entré i sällskap av fyrverkerier, applåderades fram av en, för sammanhanget, enorm publik och stämde inför matchen in i nationalsång.

En av många åskådare på plats var Josefine Johansson som var glad över att vara på plats.

– Jätteroligt och jättebra initiativ av allihopa här. De tycker nog att det här är jättekul, det tror jag verkligen. Och kolla vad många som kommit till Ljungby också, helt underbart, säger Josefine Johansson.

"Tycker det är fantastiskt roligt"

Morgan Johansson är en av många som arbetat hårt för att gårdagens match skulle bli verklighet. Ett slit som skulle visa sig vara mödan värt, menar Johansson.

– Grabbarna och tjejerna tycker det är fantastiskt roligt och den här publiken, någonstans mellan 500-600 personer, det är helt fantastiskt. Jag tycker det är helt otroligt, säger Morgan Johansson.

11-åriga Linnea Johansson avslutar ett skift och hänger sig mot sargen. Förutom den fräcka entrén vet hon vad hon kommer att komma ihåg från Winter Classic 2014 i Ljungby.

– Jadu. Blött, skulle jag säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista