1 av 3
Sportchef för junior- och ungdomsverksamheten Tobias Björklund, VD Anders Öman och breddansvarige Jan-Erik Modigs. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
2 av 3
Växjös Jeremias Augustin är en av två egna produkter i Växjö Lakers just nu. Fotograf: Jonas Ljungdahl
3 av 3
Den andra är Mikael Johansson, född 1995, som nyss gjorde sitt livs första mål i SHL. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Växjö Lakers

Så ska Växjö Lakers fylla halva truppen med egna produkter

18 min

Förra veckan berättade P4 Kronoberg om ett nytt styrelsedirektiv från toppen av Växjö Lakers som innebär en satsning på ungdoms- och juniorverksamheten för att ta fram fler egna produkter till A-laget. Hör tre ledande figurer i satsningen berätta mer. 

Vad tycker du om Växjös nya satsning på egna produkter? Kommentera!

Anders Öman är VD i Växjö, Jan-Erik Modigs är breddansvarig och Tobias Björklund sportchef för junior- och ungdomsverksamheten.

I grova drag innebär styrelsedirektivet att Växjös A-trupp inom tre år ska bestå av fyra spelare fostrade i klubben. Inom sju år ska det finnas åtta stycken och inom tio år ska man ha en stomme av elva stycken spelare som fostrats i den egna organisationen.  

Dessutom vill man nästan fördubbla antal barn som börjar spela hockey i Lakers Hockey Stars, och då landa på en nivå omkring 250 barn som börjar varje år. En siffra som nu ligger på 130 stycken. 

– Nu är vi ungefär 120-130. Det var vi totalt aktiva 1999 när jag började i klubben. Så just den siffran, där vi är nu, är helt fantastisk egentligen, säger Anders Öman. 

Finns det tillräckligt med istider, omklädningsrum, faciliteter för en sådan här satsning? Eller behöver det satsats ytterligare där för att understödja den här satsningen?

– Jag tror vi kommer tvingas till att utöka faciliteterna. Men vi pratar ändå någonstans fem till tio år bort i tiden och tittar vi fem, tio år bakåt i tiden så är det egentligen fullt naturligt säger, Anders Öman. 

Vad är mest akut att ordna?

– Det är lätt att titta på vad man måste göra. Men vi har en sak och det är teknikytor som är en viktig del för oss. Men det viktigaste är vad vi gör av det vi har. Klart vi förmodligen behöver förändra med teknikytor och skottramp, säger Tobias Björklund och fortsätter:

– Men sedan är det vad vi gör i verksamheten som skapar förutsättningarna.

– Jag tror det Tobias försöker säga är att människor är de som avgör. Våra ledare måste utvecklas. Det handlar inte om en ishall utan våra ledare måste utvecklas och vi måste utveckla dem, flikar Anders Öman in.

Om en hockeyförälder sitter och oroar sig för omklädningsrum och förråd, att det ska bli problem att få plats i och med att ni satsar på att ta in fler ungdomar – har de anledning att vara oroliga?

– Jag tycker inte det. Någonstans kan jag förstå hur de tänker, men jag är inne på det Anders pratar om. Det som det handlar om är vad vi gör när de är hos oss. Vi har många saker att jobba på i dag. Vi har många ledare som gör bra saker men vi behöver också korrigera ganska många saker, säger Tobias Björklund. 

– Och det handlar om hur de handskas med våra spelare oavsett om de är 10 eller 16 år. Det är vad som avgör om de kommer eller inte. Ett förråd är viktigt på sikt men absolut inte det mest avgörande, säger Tobias Björklund. 

Har ni kommit fram till något tillvägagångssätt för hur ni ska uppnå den här satsningen? 

– Där är vi i en process. Nu går vi in i en budgetprocess där vi ska fördela de resurser vi har ekonomiskt. Skulle vi säga att vi har massa lösningar idag skulle vi inte vara sanningsenliga men däremot tänker vi på hur vi ska lösa detta och det klart att vi kommer lösa det. 

Kommer ni skjuta till mer pengar till junior- och ungdomsverksamheten i och med den här satsningen?

– Ja, det tror jag. Det har vi gjort varje år kontinuerligt. Men det ska ju göras med sans och vett. Det vi framförallt kommer att satsa på är ledarskapet - att utveckla våra ledare. Utbildningspengar, ge ledarna mer resurser, ge Tobias och Jan-Erik mer resurser att arbeta med men innan man ger pengar måste man ha oerhört tydligt vad pengarna ska användas till, säger Anders Öman och fortsätter:

– För det är lätt att det flyger iväg sparvar som man brukar säga.

Är Småland tillräckligt starkt hockeymässigt för att ta fram elva egna produkter som kan producera på en bra SHL-nivå?

– Absolut. Småland är ju det näst största distriktet i Sverige efter Stockholm och varje år är vi med i TV-pucken och går till kvartsfinal, semifinal och final. Småland som hockeydistrikt är ett av Sveriges absolut största och bästa, säger breddansvarige Jan-Erik Modigs.

Har ni inte tagit er vatten över huvudet här, Anders Öman?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker det är oerhört tufft. Sätter man inte tuffa mål så utmanas man aldrig att tänka utanför lådan och verkligen ta ett steg. Nu känner man: "herregud, nu måste vi göra något", och det tror jag att det är det viktiga i det här, säger Anders Öman.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista