Roland Gustbee (M). Fotot är taget vid ett tidigare tillfälle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Sydafrika-Kronoberg

Bjudsafari ett sätt att komma varandra närmare, menar Gustbée

1:26 min

Biståndsministerns kritik mot att Kronobergs politiker och tjänstemän låtit sig bjudas på safari på sina biståndsresor till Sydafrika är skarp. Kritik som en av de ansvariga politikerna för projekten, Roland Gustbée (M), också tar åt sig av. En översyn av vad som ska gälla vid kommande projektresor ska nu ske. 

Denna nyhet diskuteras flitigt av lyssnarna - läs, och delta, här.

– Jag tycker att detta visar att vi måste få tydligare riktlinjer om vad som är okej i ett internationellt samarbete och vad som inte är okej. Det är naturligtvis ingen som har gjort detta för att sko sig utan det har varit ett sätt att komma närmare sina samarbetspartner.

På vilket sätt kommer man närmare sina samarbetspartners genom att bli bjuden på safari?

– Inte för att man blir bjuden utan för att man gör någonting tillsammans. När det gäller att bli bjuden så är det så att vi alltid har erbjudit oss att betala men de har sagt att eftersom vi bjuder på allt annat som projektkostnader, flygresor och annat så vill de bjuda på det här.

Slog det er aldrig att det kan rimma illa att låta sig bjudas inom ramen för ett biståndsprojekt?

– Jo, fast det kändes som att det var deras stolthet att få visa att de minsnann också kan bjuda på något.

På vilket sätt tar ni nu åt er av biståndsministerns kritik?

– Vi vill i första hand se över riktlinjerna tillsammans med ICLD, Internationellt Centrum för lokal demokrati, men också själva se vad som är acceptabelt i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista