Foto: Esteban Felix/TT
Sverige

Stor skillnad mellan tonåringars nätbilder

1:14 min

13-åriga killar och tjejer beter sig väldigt olika på nätet, enligt en rapport från statens medieråd. Bland tioåringar är skillnaden mindre, men i tonåren är det tydligt att tjejer dominerar i sociala medier och killar främst spelar spel. En annan stor skillnad är bildspråket och hur man väljer att porträttera sig själv på internet.

Michael Forsman är medievetare på Södertörns högskola och har skrivit rapporten.

-De tillägnar sig genus i en period när man också håller på att undersöka sin identitet. Plus att de populärkulturella schablonerna, formaten för hur man ska framställa sig själv är väldigt starka.

Rapporten heter Duckface/Stoneface och syftar på de miner tjejer respektive killar poserar med på sina egentagna nätbilder. Duckface är alltså när man plutar anklikt med munnen och används främst av tjejer, medan killarna det oberörda stenansiktet. Bilden ungdomarna väljer att ge av sig själva är alltså väldigt lik de könsuppdelade bilder som redan finns i samhället. Och enligt rapporten är medvetenheten om vad som anses kvinnligt och vad som är manligt väldigt hög  bland de ca 150 elever som intervjuats.  

Borde man vara orolig för det? Att det är så vitt skilda världen på internet mellan killar och tjejer?

-Jag vet inte om man borde känna oro, men man kan i alla fall fundera över hur väl den här jämlikhetssträvan i skolan egentligen faller ut och fungerar. Det är ju lite slående då att skolan officiellt jobbar väldigt mycket med jämställdhetsfrågor och det finns inslag av genuspedagogik och så. Den bilden som den här rapporten ger går lite emot det, eftersom det är så tydligt isärhållande av killar och tjejer, säger Michael Forsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista