Charlotta Svanberg (S). Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Sydafrika/Kronoberg

Charlotta Svanberg (S): "Regler kring Sydafrikaresor ses över"

0:44 min

Bjudsafari och scheman där en tredjedel av tiden för politikerna och tjänstemännen går åt till turistande fick biståndsminister Hillevi Engstrand att rikta kritik mot hur projekten bedrivs. Nu måste en översyn ske säger socialdemokraten Charlotta Svanberg som sitter i styrgruppen.

Kronobergs biståndsprojekt i Sydafrika måste styras upp menar politiker i den ansvariga styrgruppen.

Charlotta Svanberg (S) inser att det varit för stor andel turistande på de resor som politiker och tjänstemän gjort till Sydafrika.

– Vi har ju också pratat om det nu i styrgruppen, att det kanske är nödvändigt att sätta upp tydligare regler på vad som är okej eller inte när man är i Sydafrika, säger hon.

Men det handlar inte bara om att minska tiden för turistande. Charlotta Svanberg vill också reda ut om det ska vara möjligt att ta med familjemedlemmar på resorna om man bekostar resan själv, eller om politiker och tjänstemän ska kunna stanna kvar på semester på egen bekostnad i samband med en resa inom biståndsprojekten.

– Vi har inte riktigt haft de tydliga reglerna, utan det har varit upp till varje projekt att avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista