Peter Hogla, regiondirektör, tror att den så kallade Markarydsmodellen kan komma att användas också för de varslade i Glasriket. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Regionförbundet har inga regler för bjudresor

"Det är bra att vi får tydliga riktlinjer"
0:59 min

Det finns inga regler på Regionförbundet för vilka gåvor man får ta emot. Det säger Peter Hogla, regiondirektör på Regionförbundet Södra Småland angående avslöjandena att politiker och tjänstemän från Kronoberg låtit sig bjudas på safariresor under biståndsresor till Sydafrika.

– Hittills har vi inte haft några regler om vad vi själva får bjudas på. Däremot har vi haft regler om vad vi själva får ge bort, säger han.

Nu när det här har dykt upp - hur resonerar du kring det?

– Vi får ju sätta oss ner och diskutera vad som är inom rimlighetens gräns att ta emot, säger Peter Hogla som tycker att det är bra att det skapas riktlinjer.

Det är P1-programmet Kalibers granskning som har visat att bland andra politiker och tjänsteman från Kronoberg vid flera tillfällen låtit sig bjudas på safariresor under biståndsresor till Sydafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".