Selfies, dvs när man fotograferar sig själv och lägger ut på sociala medier, är ett typiskt modeord. Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Selfie och swag - nya modeord försvinner lika fort som de kommer

Nya ord dyker hela tiden upp i vårt språk. Men redan nu konstateras att de som snabbast blir populära, också försvinner väldigt fort.

Hashtag, selfie, twerka eller swag. Orden dyker snabbt upp och blir populära, och innan vi nästan lärt oss vad de betyder så försvinner dem. Eller rättare sagt vi tröttnar på dem.

Är det inte ord, så är det uttryck, som "all in" och "men eller hur". Eller så är det förkortningar som exempelvis Yolo (en förkortning för "You only live once") vilket används när man gör något galet eller helt enkelt utsätter sig för en liten chansning.

Forskningen visar att ju snabbare ett ord blir populärt, desto snabbare försvinner det. Och på storgatan i Växjö råder det inget tvivel om villka uttryck som är förbrukade.

– Swag och Yolo är helt förbrukade. De orden är sönder använda, säger medparten av de som P4 Kronoberg pratade med.

Vad använder du för modeord? Skriv gärna en kommentar i artikeln! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista