Carina Lindfelt från Svenskt Näringsliv. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio

Svenskt Näringsliv kritiserar arbetsförmedlingen

1:36 min

Det är ett stort problem i dag att företagen har svårt att få tag i  arbetskraft med rätt kompetens. Den frågan togs än en gång upp  vid ett seminarium  i Växjö ordnat av organisationen Svenskt Näringsliv.

Carina Lindfelt från Svenskt Näringsliv menar att Arbetsföremedlingen inte gör sitt jobb när det gäller att matcha ihop företag och arbetssökande och hon hoppas nu på förändring av en nytillsatt utredning:

– Den statliga utredning som ska se över Arbetsförmedlingen och problematiken med matchningen är den första på 20 år. Ett konkret fel med Arbetsförmedlingen är att den har alltför få kontakter med näringslivet.

Peter Andersson  är chef för Arbetsföremedlingen i Växjö och han säger att matchningsproblematiken har växt på senare år:

– Inte minst i Kronobergs län där kompetensen inte motsvarar vad företagen vill ha. Och den utredning det gäller vill ju se hur fler aktörer tillsammans kan hjälpa till i det här arbetet. Och vi har visst många kontakter med näringslivet, det finns otaliga exempel på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista