Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Matsvinnet fortfarande stort

Publicerat tisdag 11 februari 2014 kl 15.43
"Jag mår dåligt om jag slänger mat"
(1:05 min)
5500 ton mat slängs i Kronoberg varje år. Foto: Ines Micanovic/ Sveriges Radio

Vi slänger fortfarande mycket mat - och därmed mycket pengar. Att äta upp maten i stället för att slänga den kan innebära tusentals sparade kronor om året, det visar en ny konsumentundersökning från Livsmedelsverket.

Svenska hushåll slänger mat till ett värde av 16-23 miljarder kronor. Exempelvis kan en tvåbarnsfamilj spara 3 000-6 000 kronor om året på att äta upp maten i stället för att slänga den.

Och så här sa några av de kunder som handlade mat på en stormarknad i Växjö:

– Det är fruktansvärt. Jag tillhör nog dem som slänger alltför mycket mat.

– Jag mår dåligt om jag slänger mat, det gör jag verkligen. Det känns inte bra.

– Jag har blivit bättre på att planera och slänger nog inte så mycket mat längre. Jag har insett att det inte är livsfarligt att äta mat om den stått några dagar i kylskåpet.blivit bättre på att lukta innan jag slänger.

– Jag sparar tex ris om det blir över sedan använder jag det i en matlåda dagen efter med ris i så jag tar nog ofta tillvara maten istället för att slänga den.

– Jag får ofta dåligt samvete när jag slänger mat och tänker på att det finns många som inte har någon mat. Så visst är det fel.

Vad tycker du om matsvinnet? Vad gör du med gammal mat? Kommentera gärna artikeln!

Fråga

Vi slänger mat för 16-23 miljarder/år

Varje år slänger svenska hushåll mat till ett värde av 16-23 miljarder kronor.
Enligt Ingela Dahlin, projektledare på Livsmedelsverket, kan en tvåbarnsfamilj spara 3 000-6 000 kronor om året på att äta upp maten i stället för att slänga den. 

En konsumentundersökning från Livsmedelsverket visar att det främst är frukt och grönt, pasta, ris och bröd som konsumenterna slänger, och den klart största orsaken är att maten har blivit stående för länge.

Utöver barnfamiljer och större hushåll, som står för störst svinn i alla matkategorier, tenderar höginkomsttagare och högutbildade att slänga mat i högre utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".