1 av 2
Peo Jönsson, klubbchef Östers IF. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Östers ordförande Sven Johannesson bekräftar Jönssons avgång. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio.
Öster

Östers klubbchef Peo Jönsson har sagt upp sig

"Klart det blir en förlust som kommer påverka oss"
6:04 min

Östers klubbchef Peo Jönsson har sagt upp sig. Det bekräftar Östers ordförande Sven Johannesson för P4 Kronoberg. Jönsson sade upp sig redan i december men har jobbat vidare i tystnad under uppsägningsperioden. 

Jönsson ska ha lämnat in avskedsansökan redan i december men jobbat på under sin uppsägningsperiod med Öster. Han kommer jobba vidare i föreningen fram till mars månad. 

– Ja, det gjorde han sedan en tid tillbaka. Han har jobbat kvar i sin roll som klubbchef sedan han sa upp sig och har kvar en tid innan uppsägningstiden går ut. 

Varför valde han att säga upp sig?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men rent allmänt så är den situationen man är i som klubbchef i allsvensk förening är inte en enkel situation. Det kan vara ett av de svåraste och komplicerade uppdrag man kan tänkas ha, säger Sven Johannesson. 

– Mycket känslor och pengar inblandade. Det klart att det tar på en också att vara klubbchef. Så det finns lite olika anledningar till det, säger Sven Johannesson. 

"Klart det blir en förlust som kommer påverka oss"

Och det är en kännbar förlust för Öster, menar Sven Johannesson. 

– Det klart att det blir en förlust som kommer påverka oss på något sätt. Han har varit en otrolig drivkraft när det gäller försäljning som marknadsbearbetningen under den här tiden. Han har ju skött det alldeles utmärkt både innan han sa upp sig och framförallt under uppsägningstiden har han skött det exemplariskt. 

– Så det klart att det påverkar våran organisation att tappa en sådan viktig spelare, säger Sven Johannesson. 

"En klubbchef behöver man ha"

Vad som händer med Peo Jönssons tjänst och hur den kommer se ut i framtiden är inte helt utarbetat än. Men tack vare att man, inom Öster, vetat om Jönssons sorti under en längre tid är man inte helt oförberedda. 

– En klubbchef behöver man ha, tror jag. Som leder och fördelar arbetet. Och är den tjänstemannen som är huvudansvarig både för ekonomin och leda arbetet. Sedan kanske det inte är i just den formen som Peo har jobbat i, med ansvar med marknad- och försäljningsbiten. Man kan dela på arbetsuppgifterna på annat sätt kanske, säger Sven Johannesson. 

– Arbetsbeskrivningen behöver inte vara exakt lika, säger Sven Johannesson.

Hur långt gångna är ni i arbetet efter en ersättare?

– Vi har kommit rätt långt i tankarna hur vi vill ha det. Det är först egentligen när det blir offentligt som det på något sätt väcks tankar över olika som inte varit informerade. 

Blir det en intern lösning eller kommer ni plocka in folk utifrån? 

– Nja.. Ja.. Det vi gör egentligen är att fördela arbetsuppgifterna i den mån det går, med dom som är där. Sen får vi gå in i en process hur vi ska göra. Om det är en klubbchef eller en marknadsförsäljningsansvarig som är den vi behöver.

– Det kanske mer är rimligt eftersom Peo jobbade mer mot marknad och hade det som sitt stora arbetsområde, säger Sven Johannesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".