1 av 2
Lennart Johansson, lantbrukare från Braås. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 2
Bergs kyrka. Foto: Svenska kyrkan.
Kronoberg

Kritik mot avveckling av landsbygdskyrkor

1:32 min

Förslaget till kyrkorådet om att utreda avveckling av flera landsbygdskyrkor i Växjö pastorat har mötts av starka reaktioner. Finns det pengar att bygga ett församlingshem i Växjö för över 100 miljoner kronor har man råd att rädda de hotade kyrkorna på landsbygden, tycker lantbrukaren Lennart Johansson från Braås.

– Där kan man lägga 115-120 miljoner på ett församlinghem, när man inte har råd att hålla kyrkorna på landsbygden. Det är ju också ett hån, säger Lennart Johansson.

I utredningen om framtiden för kyrkorna inom Växjö pastorat har flera kyrkor pekats ut som problemkyrkor och frågan är vad man ska göra med dem. Som problemkyrkor  nämns bland andra Asa och Bergs kyrka och Sjösås nya kyrka. Lennart Johansson anser att antingen satsar man på att rädda de eller river man dem.

– Är det så att man är så kavat att man vill lägga ner kyrkorna, då ska man riva dem. Det är inte meningen att de ska stå som ett monument i framtiden, säger han.  

Utredningen som nu presentertas är bara ett första förslag som ska lägga grunden för en omfattande och bred  diskussion om framtiden för kyrkorna och församlingslivet, enligt domprost Tomas Petersson.

– Vi vill inte att någon kyrka ska behöva läggas ner eller säljas.

Det finns de som det sticker i ögonen på att man mitt i Växjö bygger ett församlingshem, samtidigt som man inte har råd att bevara alla kyrkor på landsbygden.

– Det är ju inte en fråga om vad vi har råd att göra utan det är ju en fråga om vad man prioriterar, säger Tomas Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista