Specialistläkargruppens lokaler i Växjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö/Åseda

Patientoro efter konkurshotet mot vårdcentraler i Växjö och Åseda

1:29 min

Det är oro bland många patienter vid Specialistläkargruppen i Växjö och Åseda efter beskedet om att ekonomiska problem tvingat fram en så kallad företagsrekonstruktion. Lyckas inte rekonstruktionen är konkurs ett faktum.

P4 Kronoberg talade med några patienter utanför Specialistläkargruppens lokaler i  Växjö.

– Ja, det är klart att blir det konkurs då får man ju byta vårdcentral, och det är ju alltid besvärligt när man har varit här länge och lärt känna flera läkare, sa en dam vi talade med.

– Det är alltid oroligt om en så etablerad organisation som Specialistläkargruppen skulle försvinna från Växjö, det skulle vara en stor förlust för Växjö stad, menade en herre på väg in till vårdcentralen.

När företagsrekonstruktion har beviljats så innebär det en bedömning att det finns goda möjligheter för företaget att långsiktigt leva vidare. Rekonstruktion beviljas tre månader i taget i högst ett år. Misslyckas den blir det konkurs.

Martin Myrskog, landstingsdirektör, menar att landstinget kan klara ett läge också om det blir konkurs.

– Vi har ju ett vårdvalssystem som faktiskt innebär att företag kan gå i konkurs, så ur den aspekten har vi alltid beredskap för den här sortens händelser.

Det finns också erfarenheter från liknande händelser i Kalmar.

– Det är inte så länge sen två vårdcentraler stängde där och det kunde man hantera där och fungerar det där så ska det väl fungera här också.

12 000 patienter är listade vid Specialistläkargruppen i Växjö och 1500 i Åseda och vid en eventuell konkurs skulle så många övergångar  kunna ge stora påfrestningar på övriga vårdcentraler.

– Kortsiktigt så skulle det kanske vara så, men i det länge perspektivet finns också möjligheter för andra vårdcentraler att växa som ju då skulle få del av de resurser och ersättningar som tidigare gått till det eventuellt konkursade företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista