1 av 2
I Kronoberg minkade antalet topsningaf förra året. Foto: Sandra Skeppar/ Sveriges Radio
2 av 2
Ulf Wilson, biträdande chef för brottssamordningen i Växjö. Foto: Sandra Skeppar/ Sveriges Radio
Kronoberg

Färre misstänkta topsas av polisen trots att brotten ökar

5:28 min

Trots att brotten ökat topsas färre misstänkta brottslingar. Målet att topsa 50 000 misstänkta i landet om året uppnåddes inte i fjol. Samtidigt som antalet ouppklarade brott ökar. Och även i Kronoberg topsade polisen färre än vanligt.

"Topsa" skriker kommissarie Bäckström i Leif GW Perssons böcker.

Och topsningen är viktig i polisens arbete att via dna kunna lösa brott. Trots det gjordes alltsåfärre topsningar förra året än planerat. 

Och även i Kronoberg minskade antalet topsningar förra året. Målet att topsa 775 personer som misstänks för brott som kan ge fängelse har man tidigare år klarat av, men förra året hamnde den siffran på knappt 600.

En tänkbar orsak är att JO förra året kritiserade polisen för att topsa personer som inte gjort sig skyldiga för tillräckligt grova brott, och det hämmade polisen, det  tror Ulf Wilson biträdande chef för brottssamordningen i Växjö...

Men nu verkar det topsas på igen i Kronoberg, redan i år har över 83 personer fått lämna dna-prov via sin saliv som sedan skickas till SKL. Men skulle man inte dömas för det brott man misstänks för när man topsas, ja, då ska man plockas bort ur DNA-registret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista