Stephan Quittenbaum, läkemedelskommitténs ordförande i Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Allt fler kronobergare äter antidepressiva medel

1:07 min

Fler och fler personer i Kronoberg använder sömnmedel, antidepressiva och lugnande medel. Och Kronoberg är också ett av de län i landet där läkarna skriver ut allra mest sådana här preparat.

– Vi ligger för högt och det är ett problem. Här tror jag att vi kan göra bättre, säger Stephan Quittenbaum, läkemedelskommitténs ordförande i Kronoberg.

Förra året var det drygt 17 000 kronobergare som hämtade ut antidepressiva läkemedel minst en gång. Det är nästan var tionde invånare i länet och merparten av dem var kvinnor.

Varför just Kronoberg ligger högt vet man inte, men enligt Stephan Quittenbaum kan en förklaring kan vara att läkarna här helt enkelt är för dåliga på att ompröva patienters medicinering.

– Vi behöver bli bättre på att ompröva medicineringen i samband med att vi träffar patienten. Det kan innebära att vi gör medicinbehandling av något där vi kan hitta andra alternativa vägar.

Finns det en risk då att det finns de som får piller istället för behandling?

– Det kan vara så, men sedan är det jätteviktigt att inse att det här är läkemedel som också är viktiga för många människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista