Svininfluensan upptäcktes först hos grisar på 1930-talet. Men grisarna på bilden är inte så gamla och har inte heller något med artikeln att göra mer än att de är grisar. Foto: Sandra Douglasdotter/SR.
Influensa

Svininfluensa inte farligare än vanlig influensa

1:29 min

Tre döda i ny våg av svininfluensan är en rubrik ni kunde läsa i kvällstidningarna igår.
Rubriker som förstås skrämmer. Men faktum är att svininfluensan i år inte är farligare än den vanliga säsongsinfluensan, menar smittskyddsläkaren Arne Runehagen. 

Att människor dör av influensa – det är inte alls ovanligt.

– Vi har alltid dödsfall i influensor varje vinter. Det är ju från några hundra till flera tusen, säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen.

Att folk dör av influensa det får man räkna med. Vad gäller svininfluensan så är det faktiskt så att inte ens då när pandemin slog till 2009 så blev det så illa som man trodde.

Och den där H1N1, som svininfluensan heter, är så här några år senare inte alls lika farlig som den var då.

– Nej. Oftast är de svårare i början och sedan dess längre de cirkulerat bland människor dess mera blir de som vanlig säsongsinfluensa. Så de taggar ner på något sätt, säger Arne Runehagen.

Ändå så blir det rubriker då svininfluensan skördar offer – även om det i sig kanske inte är så konstigt eller ovanligt. Något som nog ska ses som en kvarleva från rapporteringen 2009.

– Det är ett begrepp, svininfluensan, som slår lite tydligare i mediarapporteringen. Det viktigaste är att all influensa är smittsam och att man kan dö av all influensa, speciellt när man är sjuk, gammal eller nedsatt.

– Det viktigaste här är att svininfluensan nu är som vilken influensa som helst, säger Arne Runehagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista