Foto: Jessica Gow/TT.

Få vet varför vi firar Alla hjärtans dag

1:14 min

Det är Alla hjärtans dag i dag, en tradition med bland annat blommor och choklad som i vårt land bara har  firats i några årtionden. Men vad är ursprunget till det vi kallar Alla hjärtans dag?

Vi frågade både unga och äldre i centrala Växjö:

– Man firar de man gillar i Sverige och i andra länder, säger en pojke i tioårsåldern.

– Och man firar med att ge saker till varandra och alla är glada, tillägger han.

– Jag tror att det är något kommersiellt från USA, säger en unga kvinna i sällskap med en man som håller med och som ska uppvakta sin flickvän med en stor blombukett.

– Man vill väl visa sina nära och kära varför man älskar dem, men vad firandet kommer ifrån vet jag nog inte, säger en kvinna.

En ung man säger att han tror firandet av Alla hjärtans Dag är för att uppmärksamma kärleken, och själv ska han uppvakta sin flickvän med lite blommor och choklad.

– Det är väl underbart att kärlek finns på det sättet, man ger en liten gåva, en mjukisnalle, man skickar ett kort eller ger en blomma, säger en äldre kvinna.

 

Därför firas Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag firas den 14 februari till minne av sankt Valentin, en präst som levde i Rom på 200-talet. Unga män antogs bli bättre soldater om de inte hade en familj att stanna hemma hos och förbjöds därför att gifta sig. Valentin motsatte sig kejsarens vilja, tog ställning för kärleken och vigde förälskade par. För det fick han dö martyrdöden.

I Storbritannien har Valentins dag firats sedan medeltiden. Enligt folktron är dagen årets första vårdag och då fåglarna bildar par inför sommaren. Och därför började också människorna halvt på skämt, halvt på allvar med parlekar för att hitta sin Valentin.

Traditionen att fira alla hjärtans ag har de senaste årtiondena även fått fäste i Sverige.

Källa: Nordiska museet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista