Utbildning

Linnéuniversitetets rektor slår tillbaka mot kritiken

Linnéuniversitetet har fått kritik av organisationen Academic Rights Watch för att man inte når upp till Unesco:s krav på kollegialt beslutsfattande. Nu biter universitetets rektor Stephen Hwang tillbaka, skriver Barometern.

Kollegialt beslutsfattande, som kommer från ett kollegialt styre, innebär att kollegor – i det här fallet lärare och forskare – väljer ledare, dekaner och rektorer genom val. Det tycker organisationen Academic Rights Watch är viktigt och menar att ett kollegialt styre främjar hög kvalitet på verksamheten. 

Men där går åsikterna isär med Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang.

– Verksamheten på ett universitet måste vila på en vetenskaplig grund. Men vi vill jobba på ett smidigare sätt där vi ser till att det finns en diskussion utan att överbyråkratisera. Att vänta in en stor nämnd blir overkill för mig när kompetenta personer redan tittat på ärendet, säger Stephen Hwang till Barometern. 

– De önskar att universiteten är som de var för 100 år sedan, utan regler och fritt att komma och gå som man ville och ha hand om en handfull studenter – jätteskönt, säger han också till tidningen.

Hwang tycker att många av de som argumenterar för kollegialt styre ibland kan sakna verklighetsförankring. 

– Man har bildningsidéer, man ska tänka fritt och högt och ingå i en egen värld där man inte är styrd av någon och inte behöver bry sig om vad som händer i omvärlden. Det är en hel del humanister som omfamnar den idén. Men det är ett svårt sätt att jobba på med de krav på kontroll som ställs både från staten och medborgarna, säger Stephen Hwang till Barometern. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista