Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
Nyhetskrönikan

Vad betyder objektiviteten för P4 Kronoberg

Under de senaste två dagarna har debatten om hur Sverige Radio ser på sina anställdas objektivitet blommat upp. Anledningen är beslutet om att komikern Soran Ismail inte ska medverka i den form han gör idag i programmet Morgonpasset i P3 eftersom han tog beslutet att han tänkte ta en partisk roll i de kommande valen. Soran Ismail kommer först efter valet att kunna gå tillbaka till sin framträdande roll som programledare på radion igen. Veckans krönika handlar om hur vi på P4 Kronoberg ser på våra anställdas roller och objektivitet? Välkommen in.

Sveriges Radio och public service har klara och tydliga regler när det gäller kravet på objektivitet hos medarbetare. Vi ska inte ta ställning när det gäller partipolitik till exempel. Alla medarbetare har rätt till sina åsikter och engagemang, men beroende på vilken typ av engagemang man väljer så ingår det i bedömningen vilken roll man kan ha på jobbet.

En programledare, sidekick eller allmänreporter kan inte ha en tydlig uttalad åsikt när det gäller politisk tillhörighet. Vi anser att det påverkar trovärdigheten.

Men om vi går tillbaka lite och återgår till dessa regler som public servide har så finns det vissa grundregler. Sedan är det upp till varje ansvarig utgivare att tolka dessa regler.

För min del så har jag fått klara och tydliga regler från min chef tillika ansvarig utgivare för P4 Kronoberg, Ulf Myrestam. Vi ska låta alla höras i vå kanal. Vi ska låta folk kritisera, föra fram sina åsikter från alla fronter. Men inte våra medarbetare. De ska balansera så att just alla får komma till tals. Vi ska granska åsikterna och kritiken för att se om de stämmer. Vi ska förklara för er lyssnare vad som ligger till grund för kritiken. Och det ska vi alltid göra. Inte bara under ett valår.

Mathias Bred skrev igår en ledare i Smålandsposten där han ifrågasatte varför Sveriges Radio endast under ett valår tänker extra på medarbetarnas objektivitet. Och om det är så inom Sveriges Radio så håller vi med i den kritiken. För oss gäller dessa regler alla år.

Det som förändras under ett valår för oss är i vilka sammanhang politiker eller partipartiska personer kan medverka i. Under ett valår ska dessa personer medverka i sammanhang där det tas upp sakfrågor, inte i underhållningssammanhang. Vi vill att du som lyssnare ska kunna ta hjälp av oss inför valet genom att lyssna på vad politiker tycker i olika sakfrågor, inte hur duktiga de är i musiktävlingar.

Men i övrigt är det inga andra regler för våra medarbetare som förändras under ett valår. Det är desamma som alla andra år.

Vi vill ha in åsikter från alla håll – men det är inte vi som ska stå för dem.
Det är du.

Vad tycker du om detta? Hör av dig så mycket du vill till mig Elisabeth Anderberg 0470-726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".